Sari la conținut

Digicult - 31 ianuarie 2015

31 ianuarie 2015. Ioana Pârvulescu este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. În anul 2013, a primit, pentru romanul „Viaţa începe vineri”, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Europa: Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Paris. Viaduc des Arts, o arteră ce găzduieşte zeci de ateliere de artă. Puţini ştiu că în mijlocul acestui cartier liniştit şi mai puţin cunoscut al Parisului, există, de aproape trei decenii, o oază de exprimare artistică... a Balcanilor. Un loc al artelor, un spaţiu pe care cei care îl îngrijesc l-au numit: Syldavia, ţara imaginară... din inima Parisului.

Mulți dintre noi cred că o ședință la psiholog implică un cabinet, o canapea și discuții adesea incomode. Dar terapia poate însemna, uneori, un curs de pictură, un dans sau o ședință foto. Terapia prin artă s-a impus, în țări precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, încă din anii '40. În România, se află în stadiu de pionierat, însă câștigă rapid teren. În astfel de proiecte sunt implicați, pe lângă medici sau psihologi, și muzicieni ori artiști plastici.

Bibliotecile sunt pline de cărți despre regi, vrăjitori, eroi de război sau oameni de știință. Se poate întâmpla, însă, ca și un infractor celebru să ne stârnească imaginația. Despre un hoț de buzunare ajuns protagonist de roman grafic, chiar acum, la „Digicult”.