Sari la conținut

Digicult - 7 iunie 2014

7 iunie 2014. Filarmonica din Viena este cea mai faimoasă orchestră din lume, cea care susţine celebrul Concert de Anul Nou, urmărit de milioane de telespectatori. De curând, patru dintre membrii celebrei orchestre au ajuns şi la Bucureşti, la invitaţia Ambasadei Austriei, în România.

La Bookfest 2014, Polonia a fost invitată de onoare. Cu o literatură care și-a trecut în cont patru premii Nobel, Polonia stârnește admirația cititorilor de pretutindeni. Și, poate, invidia scriitorilor români, care au palmares doar veșnicele speranțe la trofeul suprem. Despre secretele unei literaturi multipremiate, legătura dintre scris și politică și importanța culturii ne vorbește, la „Digicult”, Tomasz Kluz, manager de proiect la Institutul Polonez.

O piesă de teatru scrisă acum 119 ani se joacă, în zilele noastre, pe muzică rock. La Teatrul Elisabeta din București, spectacolul „Pescărușul. Ultimul act” semnat Carmen Lidia Vidu combină un text clasic cu sonorități contemporane, dans și proiecții video.

Deşi suntem în anul 2014 şi avem pretenţia de a fi învăţat ceva din ultimele războaie, ele se întâmplă încă, în întreaga lume. Vedem la televizor imagini dramatice, lupte cu miză geopolitică, religioasă sau economică. La ştiri, noţiuni ca terorism, atentat sau masacru au devenit cuvinte cheie. Mii de victime, oameni schingiuţi şi traumatizaţi pe viaţă, copii rămaşi fără părinţi, familii destrămate fără adăpost şi fără viitor. Este bilanţul crunt al evenimentelor care se petrec, zilnic, în lume.