Sari la conținut

Colanul de aur al regelui

27 octombrie 2014 - Tezaur. Vorbim acum despre una dintre cele mai valoroase distincții acordate de vreun suveran român supușilor săi: ordinul regelui Ferdinand I, în grad de colan. Doar șase români l-au meritat. 

Ordinul Ferdinand I a fost creat în anul 1927, la doi ani de la moartea Regelui care îi dă numele. Inițiativa i-a aparținut Regenței, care îi includea și pe viitorul rege Mihai, și pe Regina mamă, Maria. La acel moment însă cea mai importantă distincție era colanul ordinului Carol I, cel care există și astăzi și poate fi acordat exclusiv de către Regele Mihai.

Alexandru Ioan Cuza a creat „moda” ordinelor și decorațiilor, practic o modalitate simplă prin care un suveran sau un șef de stat mulțumește elegant cetățenilor săi merituoși. De la Cuza și până acum, au fost instituite aproape zece distincții noi, cu același scop simbolic. Însă ordinul Ferdinand este cel mai special dintre ele, tocmai prin raritatea sa.

Membrii casei regale primeau de la sine, la vârsta majoratului, gradul de cavaler, cel mai puțin însemnat din ierarhia ordinului. Colanul însă era primit doar pentru merite speciale. Regina Maria este singurul suveran care a primit cea mai înaltă distincție a ordinului Ferdinand.

Ordinul care se află în custodia muzeului din București i-a aparținut diplomatului Nicolae Titulescu. Este păstrat în cutia originală, cu monograma regelui Carol al II-lea și este însoțit de un colan mai mic, din argint, creat la o celebră casă de bijutieri din Londra.