Sari la conținut

Comorile de la Antipa

24 noiembrie 2014 - Tezaur. La parterul muzeului Antipa, în spatele mamutului, veți găsi patru dintre cele mai vechi exponate din lume. S-au păstrat neschimbate din 1908, anul în care Muzeul Antipa și-a deschis în mod oficial porțile. Instituția era condusă de Grigore Antipa. Tânărul director, un protejat al regelui Carol I, a reușit să doteze muzeul convingând oameni de știință sau mari antreprenori să plătească pentru exponate.

Vitrinele erau create în ateliere speciale din Germania iar ulterior erau transportate și asamblate la București. La fel, erau „importate” și animalele. Elefantul de mare din peisajul nordic a fost împăiat in Germania și a costat echivalentul a 10.000 de mărci, bani plătiți de un om de afaceri bavarez. Antilopele au fost donate de un cercetător ceh, un bun prieten al lui Grigore Antipa. Fundalul a fost pictat de Pamfil Polonic, un reputat desenator tehnic, omul care crea planurile celor mai multe săpături arheologice ale vremii.

O suta și ceva de ani, atât au împlinit vitrinele de la Antipa și animalele din interiorul acestora. În tot acest timp au trecut două războaie mondiale, o revolușie și zeci de schimbări manageriale. Nimic nu a reușit însă să le deterioreze.