Sari la conținut

Meteopedia - Apa și clima

5 septembrie 2014. Ştiaţi că apa este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează clima? Cea mai mare parte din suprafaţa Terrei este acoperită cu apa oceanelor şi a mărilor, mai precis, trei sferturi. Dar găsim apă şi în atmosferă - sub formă de vapori, pe uscat - în râuri, lacuri şi gheţari, dar şi în sol şi subsol. În atmosferă, apa, sub formă gazoasă, este cel mai important element care determină efectul de seră. 

În oceane, însă, aceasta absoarbe energia solară şi joacă rolul unui rezervor de căldură. Pe de altă parte, la suprafaţa terestră, apa influenţează clima mai ales prin albedo, adică prin capacitatea ei de reflexie. În zona rece, prezenţa apei sub formă de zăpadă şi gheaţă creşte procentul de radiaţie solară reflectată comparativ cu cea absorbită. În zonele calde şi temperate, însă prezenţa apei în sol permite dezvoltarea vegetaţiei care are un albedo scăzut faţă de cel al deşerturilor, prin urmare în aceste zone se reflectă mai puţină radiaţie.

Pe aceeași temă

Bacăul a rămas fără apă

Aproape toţi locuitorii oraşului Bacău au rămas fără apă. Conducta magistrală care alimentează oraşul a fost avariată...