Sari la conținut

Meteopedia - Câmpul magnetic al planetei noastre

28 octombrie 2014. Omul a cutreierat oceanele, a cucerit cei mai înalţi munţi, ba chiar mai mult, a ajuns în spaţiu şi a păşit pe Lună. Totuşi 99 % din Planeta Pământ a rămas încă neexplorată. Este vorba de ceea ce se află sub noi. Nucleul Pământului este situat la o adâncime de peste 6.000 de kilometri de scoarţa terestră, iar până acum cea mai îndrăzneaţă expediţie a ajuns doar până la 1,5 km. 

Planeta noastră este alcătuită din mai multe straturi concentrice, cu densităţi şi grosimi diferite. Stratul de la suprafaţă este o crustă solidă ce vriază de 10 km grosime sub oceane, până la 120 km în placa continentală. 24 % din acest strat este constitutit din metale: fier, aluminu, calciu, potasiu şi magneziu, iar 74 % din silicaţi şi oxiz. Urmează mantaua, alcătuită din roci plastice, cu o grosime de 2.900 km. Nucleul este în centrul Pământului, cu un diamteru de aproximativ 7.000 km. Nucleul intern este constituit dintr-un amestec solid de fier şi nichel. Deşi are o temperatură uriaşă, între 4.000 şi 5.000 grade, el este solid datorită presiunii foarte mari, de milioane de bari. În schimb, nucleul extern este fluid şi constituit dintr-o topitură de fier şi nichel. Această topitură metalică este un bun conductor electric, care, sub acţiunea miscarii de rotaţie a Pământului, poate fi responsabil de magnetismul terestru.

Câmpul magnetic al Terrei este înclinat cu 11 grade faţă de axa nord-sud a planetei. Liniile lui pot fi vizualizate ca ieşind din polul sud, traversând globul aproape paralel cu suprafaţa terestră, pentru ca în final să reintre în scoarţă la polul nord. Intensitatea câmpului magnetic influenţează toate vieţuitoarele. Balenele, broaştele ţestoase, raţele, porumbeii şi chiar albinele navighează după câmpul magnetic. Mai mult chiar, în studiile făcute de NASA pe şoricei ce au fost privaţi timp de patru luni de existenţa câmpului magnetic, s-a observat o creştere a tendinţei de formare a tumorilor şi modificări patologice ale organelor.