Sari la conținut

Meteopedia - Fata Morgana

17 septembrie 2014. Ştiţi ce este Fata Morgana? Nu vorbim acum despre cântecele pe care le fredonau cei care făceau armata, ci despre miraj, sau fenomenul optic destul de frecvent în regiunile calde şi datorită căruia imaginile obiectelor aflate la orizont, sau dincolo de acesta, apar ca și cum s-ar reflecta într-o apă.

Cuvântul provine din termenul franţuzesc „mirage”, sau din latinescul „mirare”, care înseamnă „a părea”. Dar englezii îl asociază cu puternica vrăjitoare Morgana, din timpul regelui Arthur.

Mirajele li se arată în primul rând călătorilor obosiţi şi însetaţi care traversează deşerturile, în chip de oază, de lac sau oraş. De aceea, deşertul Sahara mai este numit şi „Marea Diavolului”. În Algeria, în munţii Atlas, există o vale îngustă numită „Defileul Fantomelor”. Acolo, din motive stranii, mirajele se arată foarte des. Fenomenul este descris fizic prin devierea razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite.

Pe aceeași temă