Sari la conținut

Meteopedia - Norii Cumulonimbus

14 iulie 2014. Unele fenomene ale naturii pot fi pe cât de spectaculoase pe atât de distrugătoare. Din această categorie fac parte norii cumulonimbus. Auzim adesea de ei, mai ales în sezonul cald, atunci când instabilitatea atmosferică este accentuată. Aceşti nori sunt de mari dimensiuni şi se pot dezvolta pe verticală până la 15, uneori chiar 17 km, iar de cele mai multe ori aduc ploi torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi grindină.

Norii cumulonimbus sunt formați din vapori de apă, până la nivelul de îngheț. Vaporii de apă purtați de curenții ascendeți se transformă în picături, iar după ce trec de nivelul de îngheţ apar cristalele de gheaţă. Particulele mari de gheaţă, nemaiputând fi susținute de curenții de aer ascendenți cad şi coninuă să se mărească, iar la temperaturi pozitive devin picături mari de ploaie care formează aversele.

O parte din particulele înghețate, nu au timp să se topească și cad sub formă de grindină sau măzăriche. Printre cei mai spectaculoşi nori Cumulonimbus sunt aşa numiţii Cumulonimbus Mammatus.