Sari la conținut

Meteopedia - Zborul păsărilor

30 octombrie 2014. Flora şi fauna posedă subtila calitate de a reacţiona la schimbările din mediu. Astfel, păsările, de exemplu, sunt mai sensibile decât omul la schimbările de presiune, umiditate şi chiar temperatură. Reacţia lor anticipează fenomenele meteorologice mai importante. De obicei, înainte de înrăutaţirea vremii, rândunelele zboară razant cu solul, vrăbiile se scaldă în praf, ciorile fac mişcări agitate în aer, iar vulturul zboară în picaj.

De altfel, comportamentul păsărilor este în directă legătură cu parametri meteorologici, aceste vieţuitoare având un sistem de navigaţie propriu. Astfel, păsările sunt dependente de radiaţia solară care le conferă temperatura optimă şi vizibilitatea necesară pentru zbor.

O creştere periculoasă a nivelului radiaţiei, în spectrul razelor infraroşii, duce la dezorientarea acestora când sunt în zbor. Păsările îşi aleg traseul în direcţia de deplasare a vântului. Studiile arată că toată aripa stă întinsă când vântul bate din faţă, iar porumbelul, de exemplu avansează la o mișcare ușoară din aripi. Din contră, vântul din spate întoarce aripile pe dos, iar porumbelul trebuie să zboare mai repede pentru a putea să obțină portanța necesară plutirii în aer. Pe de altă parte, când plouă, penajul devine greu, iar păsările sunt nevoite să coboare pe sol.