Sari la conținut
News Alert

Revista presei internaționale - 4 martie 2014

4 martie 2014. Criza ucraineană afectează economia rusă, dar nu foarte mult - crede Le Figaro, în Franța. Bursa a pierdut aproape 10 la sută, în timp ce rubla a ajuns la un nivel scăzut istoric față de euro. Există însă și o latură pozitivă. Din cauza crizei, a crescut prețul barilului de petrol, iar Rusia e unul dintre cei mai producători. Cât timp e doar tensiune, și nu conflict armat, economia Rusiei nu pierde.

Un ziar din Cehia spune că Rusia continuă să aplice în 2014, doctrina Brejnev din 1968. Putin e deranjat de faptul că Ucraina încearcă să iasă din sfera sa de influență, așa cum Brejnev a fost deranjat de primăvara de la Praga în 1968. Orcine pune autoritatea sacrosantă a Moscovei sub semnul întrebării, devine ținta legitimă a unui atac. Regimul se poate schimba, doctrina rămâne aceeași.

Cinematografia nu este un concurs, scrie ziarul irlandez Evening Herald după ceremonia Oscarurilor de duminică noapte. Bineînțeles că fiecare artist ar trebui să fie în competiție cu el însuși pentru a oferi ce e mai bun, dar e absurd să dai atâta importanță unui eveniment ca Oscarurile. Cum poți decide că „12 ani de sclavie” e mai bun decât „Gravity”. Cele două opere sunt atât de diferite, încât nu poți face comparație.