DIN|Interior. Ziariștii de investigație din România, agresați și târâți prin instanțe. Cum se...

Din Interior

Puțină lume știe că în fiecare an, cel puțin zece ziariști din România sunt bătuți și târâți în procese care durează ani întregi pentru o singură „infracțiune”: încăpățanarea de a spune adevărul.

„Au devenit din ce în ce mai agresivi: au început să tragă de cameră, să ne ia cardul, caseta, ne întrebau tot timpul... voiau să vadă ce am filmat”, spune Gheorghe Vasile, asistent Digi24, unul dintre jurnaliștii din echipa televiziunii care a fost agresată de agenții de pază ai companiei Nitramonia Făgăraș, în timp ce filma o anchetă legată de privatizarea suspectă a fabricii.

„Unul dintre ei îl ținea pe colegul meu, celălat îl ajuta pe acest șef al lor să mă pună la pământ și să îmi ia camera, iar doi dintre ei au fugit după colegul meu care filma cu telefonul mobil”, explică Răzvan Dima, operator de imagine la Digi24.

Ce presupune meseria de jurnalist

Funcționari publici, agenți de pază, polițiști sau demnitari, cu toții au ceva în comun când vine vorba de jurnaliști: nu vor să se scrie despre ei, nu vor să se bage cineva în treburile lor, de multe ori ilegale.

„Dacă ne uităm la România ultimilor ani, cei mai supărați de faptul că ziariștii scormonesc vieți care nu s-ar dori scormonite sunt demnitarii”, spune Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei - ActiveWatch.

„Există un citat celebru al lui Orson Wells, care spune că jurnalismul este să redai ceea ce alți oameni nu vor să redai. Restul este PR (relații publice – n.r.) și în România se face atât de mult PR, inclusiv de către jurnaliști și atât de puțin jurnalism, încât mi se pare că orice încercare de a trece un pic de zidul ignoranței este binevenită”, explică jurnalistul Cătălin Tolontan.

Cazul Romeo Roșiianu, din Baia Mare

Deși au trecut șase ani de când România a intrat în UE, agresiunile și intimidările împotriva jurnaliștilor care investighează corupția și ilegalitățile nu au dispărut. Dimpotrivă.

Romeo Roșiianu este jurnalist de investigație în Baia Mare. Articolele lui au dus la schimbarea unui procuror din funcție și au influențat trimiterea în judecată a câtorva demnitari, inclusiv a fostului primar din Baia Mare, Cristian Anghel. Anghel a fost condamnat pentru abuz în serviciu, însă Romeo Roșiianu a rămas... fără loc de muncă. Acum lucrează ca jurnalist independent și în cea mai mare parte a timpului compune memorii de apărare în instanță.

„Câți jurnaliști de investigație mai rezistă? Mie mi-au trebuit opt ani de zile să îmi dea toată lumea dreptate în cazul Cristian Anghel. O încăpățanare pe care eu am plătit-o cu locuri de muncă, cu sănătate, cu familie periclitată”, spune jurnalistul de investigație Romeo Roșiianu.

„Când toată lumea se întreabă ce mai poate să facă un ziarist acum, ce putere mai au ziariștii, Romeo Roșiianu a reușit să se ia la trântă cu acel primar și a reușit ca, pornind de la investigațiile lui, acel primar să aibă și o condamnare penală”, explică Răzvan Martin, din cadrul departamentului FreeEx al ActiveWatch.

Puțini jurnaliști pot rezista presiunilor care vin din partea autorităților locale, așa cum a făcut Romeo Roșiianu.

„La nivel local funcționează anumite găști, mai puțin elegant. Notabilitățile locale formează un cerc închis, toți sunt rude cu toți și dacă nu sunt rude, devin rude prin cumetrii și alte asemenea metode și e foarte greu, dacă nu faci parte din acest cerc, să îți cauți dreptate atunci când e sau, ca ziarist, să reușești să scrii despre ei și să poți să și trăiești. Există presiuni economice foarte mari la nivelul presei locale”, spune Diana Hătneanu, de la APADOR-CH.

„Îți trebuie o doză de curaj și de perseverență pentru că durează foarte mulți ani și trebuie să te lovești de presiuni. Mai ales la nivel local primarul îți poate trimite instituții cu atibuții de control pe cap. Și, mai grav, se pot exercita presiuni asupra companiilor care îți acordă publicitate. Și să te trezești fără publicitate. Sau firmele de publicitate să se trezească cu controle la ei pentru că îți acordă publicitate”, explică Răzvan Martin, de la ActiveWatch.

În urmă cu doi ani, același ziarist a stabilit un precedent judiciar: a primit interdicția de a mai scrie despre Mihaela Leșe, la acel moment soția deputatului Dorin Leșe.

„Dansa era în paralel șeful secției de la Spitalul județean Baia Mare, ca avea acest cabinet propriu, aceasta clinică, acest laborator, aflate sub contact cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, și ea era și membru în Consiliul de Administrație la CAS Maramureș, lucru pe care nu îl declara nici ea, nici soțul ei în declarația de avere. Am scris despre toate astea și de aici potopul. Așa s-a născut sentința Tribunalului Maramureș, prin care mi s-a interzis, fără prea multe explicații, să mai scriu despre doamna doctor”, explică Romeo Roșiianu.

„O intedicție de genul acesta, dacă se recurge la ea, trebuie să excludă chestiunile de interes public. Poți să intezici cuiva să scrie despre viața privată a unei persoane care, indiferent de poziția pe care o ocupă, nu prea are de-a face cu interesul public. Trebuie iarăși să fie foarte clar determinată ca perioadă, ca tip de articole. Nu am voie nici măcar să am opinii despre persoana respectivă? Sau nu am voie să scriu articole care conțin anumite fapte sau informații”, spune Diana Hătneanu, expert în drepturile omului la APADOR-CH.

„Ziaristul nu putea să scrie despre respectiva persoană nici în situația în care, să spunem, doamna Leșe comitea un accident de circulație fiind sub influența alcoolului. Este un atac la libertatea de exprimare, este o restrângere nejustificată a libertății de exprimare”, explică Răzvan Martin.

Procese și drumuri interminabile la poliție

Tiberiu Pîrnău este jurnalist independent în Râmnicu Vâlcea. A lucrat cândva la Oltchim și a scris în mai multe rânduri despre managementul defectuos al combinatului chimic. Anul trecut, la un miting spontan al angajaților, a avut un conflict cu fostul director.

„La un moment dat a ieșit directorul general, fostul director general, Constantin Roibu, să linișteasca într-un fel spiritele care se încinseseră. Eu am început să filmez cu telefonul mobil dicursul domnului Roibu, m-am apropiat la un metru, un metru și ceva de dânsul ca să înregistrez și audio. Domnul Roibu a mai vorbit un minut, două cu protestatrii, apoi m-a văzut că filmez. Brusc, a a venit spre mine, a încercat să îmi smulgă telefonul cu care filmam, m-a îmbrâncit și după aceea au intervenit muncitorii care au început să-l huiduie”, povestește jurnalistul.

Până acum, fostul manager Oltchim i-a intentat jurnalistului 13 procese și nu are de gând să se oprească.

La 600 de kilometri distantă, Ciprian Dragoș, un jurnalist care lucrează la un ziar din Maramureș, este prins în hățișul birocratic al poliției. La alegerile parțiale din 2011 a filmat ceva compromițător pentru un politician local.

„Cu o zi înaintea alegerilor, în luna mai, am fost sunat de cineva din cadrul unei formațiuni politice care mi-a spus că unul dintre candidați are intenția de a distribui tichete valorice, aceste tichete valorice fiind distribuite mai multor băimăreni care, în felul acesta, puteau să preia mărfuri din anumite magazine cu acele tichete. Evident, ele erau transmise cu scop electoral...”, spune Ciprian Dragoș.

Deși jurnalistul a depus de trei ori filmul la poliție, proba s-a făcut nevăzută.

„Că ba nu aveau player instalat, ba nu aveau Windows instalat, ba nu mergea calculatorul, ba rătăciseră stick-ul pe care era pusă filmarea, să le duc pe DVD. Mă întreb, dacă era vorba de o singură filmare, de la o cameră de supraveghere, nu mai prindeau infractorul pentru că nu au playerul potrivit?”, spune Ciprian Dragoș.

Singurul magazin din oraş care transforma tichetele în produse alimentare aparţine Mariei Breban, cumnata candidatului Mircea Dolha.

„Femeia a ieșit, a venit la mine, mi-a bruscat camera, mi-a închis display-ul. Dansa probabil că nu a știut că merge camera în continuare si a vorbit destul de urât cu mine. Nu m-au deranjat atât de mult cuvintele, cât că m-a discreditat în fața oamenilor și mi-a împiedicat demersul de a-mi documenta materialul. Am difuzat materialul, la orele amiezii, în ziua alegerilor pentru că mi s-a părut inadmisibil modul în care jurnaliștii pot fi împiedicați să își facă meseria”, spune Ciprian Dragoș.

Jurnaliștii Digi24, agresați de agenții de pază de la Nitramonia

Recent, o echipă de jurnaliști Digi24 a fost agresată de agenții de pază ai companiei Nitramonia Făgăraș, în timp ce filma o anchetă legată de privatizarea suspectă a fabricii.

„La Nitramonia s-a întâmplat unul dintre cazurile în care autoritatea, sub orice formă a ei, sub forma dură de data asta, musculară, acționează împotriva jurnaliștilor. Vestea rea este că jurnaliștii au fost întâmpinați cu violență, vestea bună este că încă le mai pasă unora de ceea ce difuzează, scriu sau vorbesc jurnaliștii în România”, explică jurnalistul Cătătin Tolontan.

„Este evident că a fost vorba de o reacție deplasată a unui bodyguard de acolo, care, la un moment dat nu a mai dorit să fie filmat. Practic, reporterul nici măcar nu a apucat să spună: ok, dacă nu doriți, nu vă mai filmăm. Pur și simplu a fost o reacție extrem de violentă față de un cameraman care își făcea datoria”, comentează Petrișor Obae, de la paginademedia.ro.

„Trebuie văzut în ce măsură ceea ce se filma avea interes public sau nu. Pentru că dacă persoana respectivă tocmai comitea niște fapte de natura penală, pentru că lovirile, violențele sunt fapte de natură penală, nu numai că se pune problema de înregistrare în scopul de a fi difuzate, dar se pune problema folosirii lor ca probă în cazul unei plângeri în instanță: o probă extrajudiciară, dar care poate fi luată în considerare ținând cont de circumstanțe”, spune Diana Hătneanu, expert la APADOR-CH.

„M-a luat de gât, a început să tragă de cameră, eu țineam strâns de cameră, m-au luat pe sus toți, individul ăsta a rămas cu mâna în gâtul meu până nu am mai putut să respir și am dat drumul la cameră. M-au trântit pe jos”, povestește operatorul Digi24 Răzvan Dima.

Legea care reglementează funcționarea firmelor de pază prevede că agentul poate recurge la toate mijloacele posibile pentru a restabili ordinea. În cazul de față, echipa de filmare era, în viziunea paznicilor, responsabilă pentru... dezordine.

„Ne-au luat la rost - ce căutăm, ce drept avem, avem vreo dovadă scrisă că putem filma acolo, timp în care noi am încercat să le explicăm că suntem pe domeniul public, că nu ne trebuie niciun fel de aprobare pentru a filma fabrica și că nu am văzut niciun semn de proprietate privată sau că ar fi interzis filmatul sau fotografiatul”, povestește operatorul Răzvan Dima, care a detaliat, alături de colegul său, episodul de la Nitramonia Făgăraș.

„Nu, este o îmbrânceală între doi oameni care nu cad de acord asupra unor lucruri. Standard este că agenții de securitate imobilizează prin mijloace specifice, nu mă întrebați ce înseamnă... (...) Dacp se opune, da (inclusiv agresiunea – n.r.). Nu este vorba de agresiune, ci de legitimă apărare. Dacă agresorul, cel care intră pe o proprietate, devine agresiv, nu se supune, încearcă să scape dintr-un flagrant, orice persoană...”, spune Mihai Iordache, șeful firmei de pază.

Citiți și:

Echipele Digi24 care documentau cazul Nitramonia Făgăraş şi furtul de lemne din Neamţ, ameninţate şi agresate

Mircea Toma: „Atacurile politicienilor la adresa jurnaliştilor încurajează şi infractorii să recurgă la intimidări”

„Asta s-a întâmplat rău la noi. Demnitarii au dat un semnal. Un semnal pe care la nivelul cetățenilor unii supărați că sunt expuși excesiv îl folosesc ca să se liniștească”, explică Mircea Toma.

„Pazncii îi acuză pe ziariști ca și când ar fi niște persoane private care intră pe o proprietate străină să fure prune, când, de fapt, ziariștii sunt purtătorii privirii publicului, pe un subiect care este de interes public, paznicul fiind parte din acest subiect de interes public”, subliniază președintele ActiveWatch.

Mulți ziariști încă pierd procese și ajung să primească sentințe disproporționate

În fiecare an, Agenția de Monitorizare a Presei ActiveWatch publică un raport în care cuprinde cazurile de presiune sau agresiune asupra jurnaliștilor din România. În astfel de situații, ziariștii au foarte puține mijloace de apărare.

„Mulți dintre ei preferă o mică agresiune decât să fie târâți în instanță, pentru că asta îi costă foarte mult și încă practica instanțelor la noi nu este aliniată Convenției europene a drepturilor omului și jurisprudenței europene a drepturilor omului, ceea ce însemnă ca mulți ziariști încă pierd procese și ajung să primească sentințe disproporționate în raport cu gravitatea faptelor, neținând cont de interesul public în a comunica informații în legătură cu personalități politice sau de afaceri locale”, explică Răzvan Martin.

Petrișor Obae: „E vorba și de o neîntredere în presă”

Experții în media sunt de părere că slăbiciunile presei sunt de găsit, înainte de toate, chiar în interiorul ei.

„Astfel de cazuri nu sunt străine jurnaliștilor de la noi. S-au mai întâmplat astfel de cazuri de agresiuni, dar cred că dincolo de agresiunea de care vorbim acum, de ce s-a întâmplat la Nitramonia, cred că vorbim și de o neîncredere în presă, vorbim de o reacție a unui intervievat la un anume mod de a face presă”, explică Petrișor Obae.

„Parte dintre criticile pe care le lansează demnitarii în majoritatea cazurilor necugetat, pentru că ei vorbesc despre mass-media care este, ziariștii care sunt. Nu toți ziariștii sunt mercenari. Dar este adevărat că o parte dintre ziariști sunt împachetați într-o instituție care nu mai este o instituție mass-media, ci a devenit o instituție de propagandă politică sau o instituție de executat inamici economici, lucru care nu mai are de-a face cu misiunea presei și nici ziaristul care lucrează acolo nu mai este considerat ziarist până la capăt”, spune Mircea Toma.

Dincolo de pericole și de intimidări, un jurnalist care își respectă meseria o să meargă întotdeauna până la capăt. Chiar dacă i se vor pune piedici. Până la urmă, asta este și esența jurnalismului, să spui adevărul, mai ales atunci când adevărul este inconvenabil și periculos.

Alte Recomandări

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate