Sari la conținut

Cât de ușor este să adopți un copil în România, după ultima modificare a legii

Gabriela Coman, Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a fost invitata Lianei Alexandru la emisiunea online 24 de minute și a vorbit despre îmbunătățirile care vin odată cu modificarea legii adopției.

Legat de principalele criterii de adopție, Gabriela Coman a declarat: „Depinde de motivația cu care părinții vin să adopte, de personalitatea lor, de sistemul de valori pe care îl au. Din păcate, majoritatea părinților vor să adopte copii de varsta foarte mică, până în 2 ani, cu o stare de sănătate perfectă. Marea majoritate a copiiilor au varste mai mari, peste 7 ani, mai mult de jumătate, unii dintre ei prezintă diverse forme de dizabilități.”


Criteriile pentru a putea adopta un copil le stabilesc specialiștii. Puterea de înțelegere a părintelui, capacitatea de a-i dărui dragoste, de a-i trasfera valori, de a fi capabil să treacă peste greutăți, de a întelege pentru cei cu o vârstă mai mare de 3 ani că șederea în sistem de protecție a unui copil poate veni cu întârzieri în dezvoltarea copilului, după cum afirmă Gabriela Coman, Președintele ANPDCA.
Modificări în legea adopției au fost făcute și Cu privire la durata unui proce de adopție în România,

Noua lege a venit și cu modificări legate de durata procesului de adopției.
„În ultimii 3 ani, ca durata unui proces de adoptie din punct de vedere al așteptării părintelui crescuse de la 280 de zile la 474. Am spus că trebuie să facem ceva atât cu procedurile, fluxul și termenul. Ceea ce am și făcut. Am redus mult din termene, am ușurat analiza pe care specialiștii o fac, am ușurat-o pentru familie, au de adus mai puțin de jumătate din hârtiile pe care trebuiau să le aducă până acum. Speram ca în urma noilor modificări, procesul să se reducă sub un an pentru părinte, de așteptare și la sub 7 luni pentru copil”.

Gabriela Coman a vorbit și despre numărul de adopții anual în România, mamele minore care ajung la rândul lor în grija statului sau despre numărul de vizite care are loc între părinți și copil înainte ca acesta să fie adoptat.