Sari la conținut

24 de minute | Codru Vrabie: Sistemele din România tratează individul ca pe o marfă 

În contextul crizei din penitenciare, Codru Vrabie a precizat că își dorește ca aceste revolte să îi ajute pe deținuți să beneficieze de condiții decente, prilej cu care a subliniat că românii sunt tratați ca niște mărfuri care pot fi exploatate în vederea obținerii unui venit. 

„Mi-aș dori să le servească în primul rând oamenilor care, temporar, se află în penitenciar pentru că toți oamenii au drepturi și este important să găsim justa măsură cu care să le putem pune la dispoziție niște condiții de încarcerare decente. Chestiunea nu este absolut deloc nouă, există rapoarte cu privire la problemele din penitenciare de 15-20 de ani în fiecare an. Nu mă miră că doamna Prună cunoaște situația, pentru că a avut parțial în propriul său portofoliul acest subiect când lucra la delegația Comisiei Europene la Bucureșt. Problema sistemului se referă la trasabilitatea calității condițiilor de detenție. Lucru pe care îl știm că ne dă bătăi de cap nu doar în interiorul penitenciarelor ci și în interiorul spitalelor și al școlilor. Aceste probleme ale sistemului, sau ale sistemelor, sunt similiare peste tot pe unde avem de-a face cu omul. Concluzia este una singură: sistemele din România nu sunt capabile în momentul de față să aibă grijă de invidid cu nevoile și aspirațiile sale și tratează fiecare individ ca pe o marfă care poate fi mutată de ici colo ca pe o sursă sigură de venit. Aceste lucruri ar trebui să fie regândite din perspectiva relației serviciului publicul cu cetățeanul care este principalul beneficiar”, a spus Codru Vrabie. 

De asemenea, consultantul a subliniat că problema din penitenciare ar trebui rezvolvată printr-un proiect de lege nu printr-o ordonanță de urgență, deoarece ordonanțele de urgență care reglementează chestiuni ce țin de drepturile omului sunt neconstituționale, în opinia sa. 

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.