Sari la conținut
News Alert

24 de minute | Președintele CNAS anunță că vor fi decontate noi servicii medicale

„S-au revizuit acte medicale în cadrul pachetelor de servicii. Cu privire la asistenţa preventivă, cei care au dreptul la servicii preventive. Au fost introduse noi analize la paraclinice. Spre exemplu, RMN la sâni pentru femei, care nu se făcea până acum. Sunt dispozitive noi care se decontează. Sunt diagnostice care se tratează în spitalizare de zi. Aici, totodată în anumite spitale de psihiatrie - s-au stabilit excepţii pentru serviciile pentru internări nevoluntare”, a spus președintele CNAS. 

Radu Țibichi a adăugat că CNAS va introduce un sistem de management al listelor de aștepare pentru anumite servicii medicale, spre exemplu un RMN. 

„Vrem să introducem un sistem de management al listelor de aşteptare. Medicii să spună pacienţii, să ai controlul asupra acestei liste și să fie filtrat şi de Casă. Vrem management online pentru aceste liste de aşteptare pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor”, a subliniat președintele CNAS.

Președintele CNAS a explicat că bugetul pentru analizele medicale a fost dublat, dar tot nu este suficient. 

În niciun domeniu de asistență medicală fondurile nu sunt suficiente. Se colectează 19,4 miliarde de lei anual și se cheltuie 25 de miliarde. Astfel am ajuns să raționalizăm anumite servicii. Am stabilit pe fiecare domeniu cu pachet la care a re dreptul fiecare pacient care este destul de permisiv, dar cu o frecvență foarte clară”, a spus Radun Țibichi. 

De asemenea, Radu Țibichi a explicat că în perioada următoare toți medicii de familie vor fi obligați să pună la dispoziția pacientului lista cu serviciile medicale decontate de CNAS și se va trece la un nou sistem de raportare de către medici a servicilor medicale prestate. 

„Pentru a transparentiza sistemul am cerut să se afişeze sumele decontate din cont şi tarifele care se decontează din fond pentru ca fiecare pacient să ştie. Este o măsură care îi ajută pe pacienţi să fie informați. Vrem să trecem la un nou sistem de raportare, în timp real, care ne dorim să fie funcțional în șase luni”, a spus președintele CNAS.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.