Sari la conținut
News Alert

Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, la „24 de minute”

Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, a fost invitatul Teodorei Ghenciu la emisiunea online 24 de minute. Bogdan Tănase a vorbit despre petiția lansată în urmă cu două zile pentru a susține OUG 79/2016, dată de fostul ministru Vlad Voiculescu cu scopul de a depolitiza conducerile spitalelor din România. Senatul a votat, săptămâna trecută, respingerea ordonanței. Camera decizională este, însă, Camera Deputaților care încă nu a votat.

Prin OUG79/2016 se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa funcţia de manager de spital, selecţia managerilor putându-se face şi din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite.

Până în momentul adoptării OUG, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, măsura îngrădind accesul la această funcţie.

Prin OUG 79/2016, au fost extinse şi incompatibilităţile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director - director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri. Astfel, aceste funcţii au devenit incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control în partide politice sau societăţi comerciale.

Totodată, prin această Ordonanţă de Urgenţă a fost extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor.

Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, a prezentat într-un interviu pentru Digi24 avantajele adoptării acestei ordonanțe. 

Actul normativ a fost respins, săptămâna trecută, de plenul Senatului prin votul majorităţii PSD- ALDE, după ce comisiile juridică şi de sănătate au adoptat şi ele un raport comun de respingere a ordonanţei.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri. Alte emisiuni pot fi urmărite aici.

Pe aceeași temă