Sari la conținut

Fizicianul Andrei Dorobanțu: Următorul pas e ca fizicienii să caute o nouă fizică, una care nu se aseamănă în niciun fel cu ceea ce s-a aflat până acum  

   

Ce înseamnă acest anunț? Ce înseamnă pentru noi că au fost detectate aceste unde gravitaționale?

Undele gravitaționale există. Primul care a vorbit despre ele acum o sută de ani a fost Einstein. Nu pot să merg mai departe fără să precizez, cum fără atâtea lucruri performante care există astăzi, Einstein a reușit, să înteleagă lucrurile de o finețe, și nimeni până la el nu se gândise. Și spectacolul anunțului din 11 februarie, nu este legat doar de detectarea undelor gravitaționale, dar și în forma în care el le-a detectat. Vă intreb, săritura cu prăjina, cade ...se văd vălurele pe saltea. Asta se intâmplă în Univers. Vălurelele sunt undele gravitaţionale. Greutatea telefonului face o adâncitură, în locul foii este spaţiul, nu spaţiul cosmic, ci ideea de spaţiu care împreună cu ideea de timp sunt pilonii în care gândim. Problema undelor a fost prima dată observată, s-a dedus că au aparut niște unde gravitaționale, încă din ani 80 ai secolului trecut.

Cum funcționează această instalație?

Fizicienilor le-a venit ideea să folosească un laser. Asta a schimbat totul, în loc de echipamente optice. Aduce un câştig de sensibilitate între 10 mil şi 10 mld. Un plus de sensibilitate. Există două instalații, una în Washington, și cealaltă este în Florida, cu o distanță de 3000 de kilometri. Făcându-se observația cu amândouă se reduce semnificativ zgomotul. Dacă ar fi un laser simplu, atunci am vedea o simplă pată, dar fiind două jumătăți ai aceluiași fascicol care interacționează, se formează un tablou de interferență. Este tot un cerc, format din benzi alternativ, luminoase și întunecate. Undele gravitaționale interacționează cu lumina. Din această cauză ele se modifică, acesta este semnalul că ceva se întâmplă.

Discutăm despre acest aparat, despre undele gravitaționale. Care este beneficiul?

A fost o dublă premieră în istorie, până acum nu s-a întâmplat acest lucru, pentru prima oara s-au ciocnit două găuri negre, o fuzionare, una cu o masă solară de 29 si cealaltă de 26. După fuziune, ca la marile companii financiare, au calculat masa obiectului și au găsit că are o masă de 62 de mase solare. Acea diferență de 3, între ce a intrat în ciocnire și ce a ieșit, este cantitatea de masă a undelor gravitaționale care a ieșit.

Există o graniță și nu te lasă să treci mai departe, această frontieră se află la aproape 400 de mii de ani de Big Bang. Universul pănă la 400 de mii de ani este o pată, telescoapele optice, nu au cum să patrundă acolo. Si atunci undele gravitaționale deschid o nouă fereastră spre Univers și se pot duce până aproape de semnele începutului și întelegem cum s-a format Universul. Cu ajutorul lor aflăm cum intră în coliziune corpurile.

Se deschide și o noua linie în fizică. Pot fi testate și anumite teorii?

Testate nu aș spune, fizicienii sunt foarte fericiți. Cum ei nu au reușit să se cumințească niciodata, după ce ei reușesc să facă o teorie frumos închegată, următorul lucru e să treacă de ea, să caute o nouă fizică, una care nu se aseamănă în niciun fel cu ceea ce s-a aflat până acum. Fizica lui Newton nu o putem lăsa deoparte, deoarce noi funcționăm dupa legea lui.

Este un proiect, cel care a condus la detectarea undelor gravitaționale, început de ani de zile. Cât a costat?

Inițial a costat guvernul american 620 de milioane și ulterior încă 200 de milioane, este un exemplu de profesionalism. Ei au măturat cerul căutând undele gravitaționale. Pe cer s-au căutat așa numitele sisteme binare. Au găsit acest sistem care se află într-o galaxie pitică, la rândul ei făcând parte din sistemul Casiopea.

Important este mai puțin cât de încântați sunt fizicienii, important e ce se întâmplă pentru oamenii obișnuiți. Mut răspunsul tot într-o întrebare. De ce a fost atât de fericită omenirea când s-a descoperit genomul uman. Undele gravitaționale sunt un prim pas de descoperire a genomului Universului și să aflăm cum s-a format omenirea. Universul are bolile lui și noi ca să putem descifra cauzele acestei boli și cum să le vindecăm, trebuie să aflăm începutul.

Avem nu numai comunitate de fizicieni în România dar și un proiect care merge încet, încet, cel al laserului.

Proiectul merge foarte repede pentru că la 30 noiembrie a fost predat pe componente către România, componentele primului laser de 10 petawatti care a fost vreodată gândit şi construit. Când casa se va termina. Anul ăsta este dedicat montării laserului şi acceleratorului gamma. Generează aplicaţii extraordinare. În iunie 2015 CERN a aprobat intrarea României in CERN ca stat membru.  

Citiți și

Premieră. Undele gravitaționale au fost observate direct, la un secol după ce Einstein a vorbit despre ele

Teoria lui Einstein, confirmată. Alexandru Mironov: E o descoperire comparabilă cu cea a lui Galileo Galilei

C.T. Popescu, despre undele gravitaționale: „Este ca și cum ai vedea noaptea cu ochelari cu infraroșu”