Gabriel Biriș e pe PFA. Ar fi câștigat sau ar fi pierdut prin modificarea Codului fiscal?

24 Minute

Gabriel Biriș, invitat la emisiunea online „24 de minute”, a vorbit, printre altele, despre modificările PFA și a răspuns de asemenea la întrebarea dacă pe veniturile lui, de PFA, ar fi avut de câștigat sau de pierdut din  această modificare.


Legat de PFA, Gabriel Biriș a declarat: „Nu am avut ca țintă mărirea sau micșorarea. Principiul care stă la baza acestui proiect e echitatea. Dacă tot continuăm să ne furăm căciula și să așezăm sarcina fiscală totală în funcție de cum câștigăm, cât câștigăm, vom continua în țara asta să avem categorii de privilegiați și oropsiți adică șmecheri și fraieri. Legea trebuie făcută într-un mod unitar. Ca un PFA să beneficieze de acel tratament fiscal ceva mai favorabil, zic mai favorabil pentru că prin plafonare lucrurile nu mai devin așa de clare, unii au de câștigat, alții poate plătesc puțin mai mult, dar toți plătim la fel, dar nu uitați că eu sunt tot PFA. Am creat un proiect care să fie rezonabil și care să asigure stabilitate”.

Întrebat dacă pe veniturile lui Gabriel Biriș, acesta ar fi avut de câștigat sau de pierdut din această modificare, el a afirmat: „Depinde dacă mai țineam și alte venituri. În zona mea intră niste prevederi de la anul care ne favorizează oricum. Vorbeam de echitate. Trebuie să înțelegem că, atunci când legea prevede pentru cineva o sarcină mai mică, automat cineva trebuie să plateasca pentru acea diferență. Mă refer la toată lumea, toate scutirile sau sarcinile diferențiate de 12 ani. De când vorbesc în public despre legislatie fiscală, vorbesc de lărgirea bazei. E foarte important să nu mai avem excepții. Ele erodează baza și creează instabilitate.
În cazul PFA, prin plafonarea bazei de calcul, a contribuțiilor sociale, lucrurile nu mai sunt atât de clare că plătesc în plus sau în minus, pentru că dacă mai au și alte venituri prin însumare și plafonare, s-ar putea să plătească mai puțin. E o tentație, principiul vaselor comunicante, dar pe partea cealalta vin riscurile”.

Întrebat dacă a făcut un calcul cu cât ar fi câștigat mai mult statul prin aceasta schimbare în cazul PFA, secretarul de stat a declarat: „E foarte greu datorită felului în care se reașează în acest proiect bazele. Poți să te uiți per total, acest proiect n-a fost gândit să aducă mai mulți sau mai puțini bani la buget, ci să aducă ordine, să simplifice”.

Gabriel Biriș, invitat la emisiunea online „24 de minute”, a vorbit, printre altele modificările PFA și a răspuns de asemenea la întrebarea dacă pe veniturile lui, de PFA, ar fi avut de câtigat sau de pierdut din această modificarea.

Alte Recomandări