Vlad Voiculescu: Senatul a votat pentru ca universităţile să-şi păstreze controlul asupra spitalelor

24 Minute

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a fost invitatul lui Alice Iacobescu la emisiunea online „24 de minute”, de la ora 12:30. Fostul ministru a vorbit despre reforma din sănătate, începută de Guvernul Cioloş şi oprită, momentan, printr-un vot al Senatului României.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fostul ministru a vorbit despre Ordonanţa care impunea organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere din spitale. Actul normativ, adoptat de Guvernul Cioloş, a intrat de urgenţă pe ordinea de zi a Senatului şi a fost respins. Ceea ce înseamnă că ar putea fi păstrat actualul sistem, în care există un circuit închis în sănătate şi se ajunge la situaţii în care un singur medic are, simultan, 4 activităţi diferite.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii: „Ordonanta de Urgenţă care reglementa concursurile de management în Sănătate era una din măsurile importante pe care Guvernul Ciolos le-a adoptat. O problemă majoră în sănătate apare la nivelul spitalelor, fie ca e vorba de achiziţia de medicamente, de corupţia care ştim că face ca 20-30% din bugetul să se piardă. În cel mai bun caz să fie folosit ineficient. Spitalele sunt o pâlnie unde se duce banul public. Banul public se pierde într-o măsura mult prea mare, asta se întâmplă la nivelul spitalelor. Această OUG ar fi fost o premieră în sănătate. Şi este, încă nu a fost respinsă în Camera Deputaţilor. Sper ca deputaţii să se gândească bine ce fac, sunt lucruri de bun simţ, discutate în spaţiul public. La fel cum s-a întâmplat cu OUG 13 în Guvern, la fel şi această PUG 79 a fost introdusă pe agenda Senatului în ultimul moment, fără dezbatere în plen şi a fost respinsă pe baza a patru argumente care nu au de a face cu fondul ordonanţei. I s-a reproşat că universităţile ar putea retrage din spitale echipamentele pe care le-au comparat. Putem presupune că puterea universităţilor asupra numirilor de manageri din spitale ar putea să sufere.

Ceea ce spuneam este foarte simplu. Fiecare funcţie de conducere în domeniul public se obţine prin concurs. Funcţia de manager de spital nu trebuie să fie o excepţie. Ceea ce se schimbă estă că şeful de secţie nu mai este numit de universităţi, ci există un concurs, o concurenţă şi concurenţa este sănătoasă. Nu veneau medici din afara universităţilor, ci din universităţi, dar exista o concurenţă.

Ce avem în acest moment? Avem profesori universitari care sunt şi manageri, care şi operează în spital şi care, eventual, mai au şi una, două alte îndeletniciri. Te întrebi cum toate acestea pot fi făcute în mod optim de o singură persoană. Daca mergi în spital poţi să şi vezi cum sunt făcute aceste lucruri.”

Legea vaccinării e așteptată de câteva luni bune, era promisă de fostul ministru Vlad Voiculescu încă din octombrie. A rămas însă în sertar, a declarat fostul ministru, în două forme - actualul ministru nu trebuie decât să aleagă pe care dintre ele o preferă.

Vlad Voiculescu a precizat în interviu că i-a fost clar că dacă ar fi înaintat-o în Parlament, Parlamentul ar fi respins-o inventând motive pentru că era chiar înainte de alegeri.

„Riscul pe care l-am fi întâmpinat noi ar fi fost ca o formă a legii să fie apoi manipulată politic și să avem apoi o forma finală adoptată în Parlament care să nu semene cu forma pe care o transmitem noi și să ajungem într-un punct mai rău decât cel de unde am plecat. Ne aflam într-o perioadă de campanie electorală în care fiecare lucru era manipulat la tonalități extrem de joase.”

Legat de ce ar putea fi manipulabil în legea vaccinării, Vlad Voiculescu a adăugat: „Sunt câteva puncte esențiale în legea vaccinării, în principal obligativitatea vaccinării dacă guvernul ar fi spus într-un fel, probabil că Parlamentul ar fi întors-o fix pe dos doar pentru a câștiga capital electoral. Nu Parlamentul, ci partidele.”

În prima varianta - pentru refuzarea informării și acesta e un minim. Poate exista o sancțiune cu amendă și în a doua variantă, sancțiunea pentru refuzul vaccinării.”

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a fost invitatul lui Alice Iacobescu la emisiunea online „24 de minute”, de la ora 12:30.

Alte Recomandări