Sari la conținut

Ediție specială - 12 iulie 2015

Două subiecte politice majore în această emisiune: unul de politica internă, celalalt, de politica europeană. În urmă cu ceva mai mult de o oră, Victor Ponta s-a autosuspendat din funcția de președinte al Partidului Social Democrat. Într-o scrisoare pe Facebook, premierul anunță că a făcut acest gest pentru că este anchetat de DNA. Victor Ponta spune că nu vrea ca această situație să afecteze PSD, ca urmare nu va mai ocupa nicio funcție de conducere în partid până când nu își va demonstra nevinovăția.

În acest timp, la Bruxelles, liderii europeni se află în fața unei dileme hamletiene. Păstrează sau nu Grecia în zona euro? După ce guvernul de la Atena a anunțat un set de reforme, liderii europeni sunt divizați. Vor accepta sau nu acest plan. Marea problemă pare să fie lipsa încrederii în guvernul condus de Alexis Tsipras și deja există două tabere destul de bine conturate: pe de-o parte țările din Nord, în frunte cu Germania, care sunt intransigente față de Grecia, pe de alta, cele din Sud, care consideră că ieșirea Greciei din zona euro ar fi o catastrofă.

Despre retragerea lui Victor Ponta și situația tensionată din zona euro, Elena Vijulie și Luca Niculescu discută cu Cristian Preda, parlamentar european, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, Radu Crăciun, președintele Asociației Analiștilor Financiar- Bancari din România, iar în duplex de la Cluj, domnul Vasile Dâncu, sociolog.