Exclusiv Baciu, președintele CNAS: Niciun transfer al pacienților în străinătate nu a fost întârziat pentru că nu ar fi fost plătite facturile

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-09-06 152006

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că poate exista situația în care plata unei facturi pentru un pacient cu arsuri grave ce e transferat în străinătate să întârzie, dar că nu afectează transferul în sine. El spune că mai degrabă este vorba de momentul emiterii acelei facturi, care poate avea loc la mai mult timp după primirea pacientului din România.

„Este adevărat că există câteva termene mai lungi pentru plata unor facturi. Vă asigur, din informațiile pe care le am de la CNAS, de faptul că niciun transfer în străinătate nu a fost niciodată întârziat, condiționat de vreo întârziere la plata unei facturi. N-am fost parte la procesul decizional. 

Sunt două tipuri de lucru care trebuie gândite. Este un fel de transfer care este decontat de CNAS pe acele formulare cunoscute mai nou sub S1, S2. Acesta este un tip de transfer și mai există și un program la nivelul Ministerului Sănătății iar din câte știu are și operativ DSU un rol în transferul pacienților - cu cine se transferă, care e avionul, toată procedura din spate. Mecanismul, în mare, este acesta. 

Dar cel mai important lucru pentru pacienți care ar putea fi în situația asta este că România, din câte știu și din informațiile despre care m-am interesat direct, nu a fost niciodată refuzată, condiționată de chestiuni de genul acesta. 

Dacă sunt întârzieri la plată, pot fi nu numai din cauza noastră, pentru că este un proces normal la nivelul UE și toată lumea se bazează pe un respect interstatal. M-au informat colegii de la CNAS că există și situații în care factura pentru servicii medicale efectuate în străinătate pentru un pacient român a venit și la un an, doi de la efectuarea respectivelor servicii. Deci dacă ne uităm și spunem: România trebuie să-i dea statului respectiv o sumă de bani facturată, pacientul fiind acolo acum un an, doi, nu înseamnă neapărat că factura s-a emis pe loc și România n-a plătit-o. 

Mai sunt niște plăți eșalonate dar aceste lucruri sunt discutate cu statele respective. Din punctul de vedere al pacienților, lucrurile nu prezintă niciun fel de problemă”, a spus Andrei Baciu.

12 pacienţi cu arsuri grave în urma exploziilor de la Crevedia au fost transferaţi în spitale din străinătate, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Primul pompier tratat în străinătate a revenit în ţară, în noaptea de marţi spre miercuri, din Austria. Alţi 11 pacienţi răniţi în acelaşi eveniment sunt încă trataţi în străinătate.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri