Exclusiv Consilierul lui Zelenski, la Digi24.ro, despre asasinarea Dariei Dughina: A fost pusă la punct de serviciile secrete rusești

Alexandru Rotaru Data publicării:
alekandr dughin cu mainile in cap la locul exploziei masinii fiicei lui
Foto: Profimedia Images

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, că informațiile publicate de ziarul american The New York Times, conform căruia serviciile de informații americane susțin că asasinarea Dariei Dughina ar fi fost aprobată de o parte a guvernului de la Kiev, sunt false. Podoliak susține că asasinarea fiicei ideologului Alexandr Dughin a fost pusă la cale de serviciile secrete ale Rusiei. 

Alexandru Rotaru:  NYT a publicat un articol în care spunea că o parte din guvernul ucrainean a autorizat uciderea Dariei Dughina, cum comentați asta. Doi, dacă Putin ar dori să vină în vizită în teritoriile ocupate, devine o țintă legitimă pentru forțele armate din Ucraina?

Mihailo Podoliak: În primul rând, fără îndoială, noi citim cu surprindere aceste titluri din presă. Înțelegeți, pentru noi, până în momentul morții sale, Dughina era un personaj necunoscut pentru Ucraina.

Nu știam cine era ea, nu avea nicio signifianță nici măcar din punct de vedere propagandistic pentru a provoca o reacție din partea Ucrainei. Distrugerea unei astfel de ținte ar fi fost fără rost, și, mai mult, spun aici ideea cheie, Ucraina a subliniat în nenumărate rânduri că noi luptăm în strictă conformitate cu toate convenții internaționale, respectând regulile și cutumele războiului.

Pentru noi nu sunt acceptabile nicio formă de atacuri teroriste pe teritoriile altor țări, chiar dacă vorbim despre țările cu care ne aflăm în război.

Eu cred că jerfa doamnei Dughina era necesară pentru a mobiliza factorii interni din Federația Rusă, pentru lansarea procesului de fanatizare prin creșterea gradului de agresivitate, ducând la mobilizare și pentru ca oamenii să înțeleagă că este război. Acesta este un proces intern care a fost pus la punct de serviciile secrete ruse. După război, vom concretiza ce s-a întâmplat în această situație și cum au stat de fapt lucrurile

 În ceea ce-l privește pe domnul Putin, eu mă îndoiesc extrem de mult că el va veni pe teritoriile ocupate pentru că acolo încă este teatru de război și sunt extrem de sceptic în legătură cu o potențială vizită, vreodată, a acestuia în Crimea

Alexandru Rotaru: Credeți că acesta va continua politica buncărului?
Mihailo Podoliak: Nu sunt gata să comentez reacțiile sale, sau viziunile sale. În calitate de oficial nu-mi place să fac astfel de declarații.

Alexandru Rotaru: Dar ca fost jurnalist mă înțelegeți!
Mihailo Podoliak: Bineînțeles, sunteți extrem de îndreptățit să adresați astfel de întrebări. Sunt extrem de interesat ca Ucraina să arate eficient din punct de vedere al acțiunilor militare, a politicii interne și externe și așa mai departe, acestea sunt prioritățile mele. Sarcina noastră este extrem de simplă, eliberarea, cât mai curând, a teritoriilor aflate sub ocupație rusă, cât mai eficient și cu cât mai puține pierderi.

Alexandru Rotaru: Cât timp credeți că vor dura aceste operațiuni?
Mihailo Podoliak: Nu vreau să fac prognoze, depinde de o serie de parametri. Parametrul cheie este primirea unor arme de anumite tipuri, de la partenerii noștri și procesul de negociere este în curs, iar după ultimele declarații a lui Putin acest proces s-a simplificat și noi sperăm să primim și cantități mai mari și mai repede armele de care avem nevoie. Trebuie să înțelegeți că pe pământ nu era o cantitate atât de mare de arme pentru o intensitate și o durată atât de mare a războiului. Avem un teritoriu imens unde sunt lupte, peste 1400 de km, este prima componentă de care depinde viteza cu care se va încheia războiul. Și a doua parte este dată de procesele ireversibile care au început în Rusia care vor fi provocate de moarte în masă a celor care au fost mobilizați. Sunt parametri extrem de importanți pentru că moralul în Rusia este deja la un nivel extrem de jos, țara este demoralizată și odată cu numărul tot mai mare de morți, moralul va ajunge sub zero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri