Exclusiv „România are șanse ca până la sfârșitul anului să adere la spațiul Schengen”, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan

Data actualizării: Data publicării:
placuta care indica intrarea in spatiul schengen, pe drum
Siegfried Mureșan a vorbit miercuri la „Interviurile Digi24.ro” despre șansele României de a adera la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Foto: Profimedia

Siegfried Mureșan a vorbit miercuri la „Interviurile Digi24.ro” despre șansele României de a adera la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Vicepreședintele PPE a spus că acest lucru se poate întâmpla, iar „vestea bună este că s-au luat o serie de măsuri pentru combaterea migrației la nivel european”, în așa fel încât „guvernul Austriei să revină cu picioarele pe pământ și să ridice obiecția nejustificată împotriva aderării României și Bulgariei”.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Ne uităm cu speranță din ce în ce mai multă la momentul în care Spania va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, totul, în contextul în care așteptările României sunt ridicate în ceea ce privește dosarul Schengen. Acum, la nivel de Uniune Europeană, de Parlament European, cum par realitățile în legătură cu acest subiect?

Siegfried Mureșan, europarlamentar, vicepreședinte PPE: Lucrurile se văd foarte clar – România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen, se bucură de sprijinul a 26 din 27 de state, inclusiv sprijinul Comisiei Europene și al Parlamentului European.

Un singur stat se opune, cu pretexte nejustificate ce țin de migrație, ciza migraționistă din Austria nu are nicio legătură cu România, după cum bine știm.

Vestea bună este că s-au luat o serie de măsuri pentru combaterea migrației la nivel european și sper ca guvernul Austriei să revină cu picioarele pe pământ, să revină la realitate și să ridice obiecția nejustificată împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, de preferat până la finalul acestui an, astfel încât să putem adera la Schengen, așa cum merităm.

Citiți și: 
Siegfried Mureșan: Declarațiile și acțiunile lui Viktor Orban în relația cu Rusia sunt periculoase pentru unitatea Uniunii Europene

Alexandru Rotaru: Avem șanse?

Siegfried Mureșan: Eu cred că avem șanse. Nu trebuie să creăm un nou moment cum a fost în decembrie 2022. Cred că de la începutul anului autoritățile române au procedat corect la nivel diplomatic, la nivelul instituțiilor statului, cu toate instituțiile europene, inclusiv cu autoritățile din Austria.

Vom repune acest subiect pe agenda Consiliului la momentul la care suntem siguri că vom avea un vot pozitiv.

Alexandru Rotaru: Deci putem scoate această declarație pe titlu? - „Avem șanse ca până la sfârșitul anului să avem o decizie favorabilă” aderării României la spațiul Schengen.

Siegfried Mureșan: Cred că merităm și cred că avem șanse. Noi știm că ne-am făcut temele, rămâne acum ca și acest ultim stat să renunțe la obiecția nejustificată.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri