Sari la conținut

A adoptat o vulpe de deșert și a crescut-o cu o dieta vegetariană. Cum arată, de fapt, animalul acum

O tânără vegană din Spania a adoptat o vulpe fennec sau vulpe de deșert. Convinsă că orice animal poate să trăiască și să-și păstreze sănătatea fără să consume carne, Sonia Sae, blogger de profesie, i-a oferit o dietă vegetariană. „Animalul este acum aproape orb, a pierdut mare parte din blană și este total lipsit de energie”. Este o știre care s-a viralizat zilele acestea sub această formă și care, firesc, a stârnit o mulțime de reacții și contrareacții.

Totul a pornit și s-a răspândit tot de la și prin rețelele de socializare, cu particularitatea lor de a rostogoli imagini, opinii, comentarii care uneori sunt doar frânturi de adevăr. 

Însăși Sonia Sae, activista pentru drepturile animalelor, este cea care a generat această uriașă dispută. A publicat pe contul său de instagram câteva fotografii cu vulpea, pe care o cheamă Jumanji, dezvăluind că e pe o dietă exclusiv vegetariană. 

Imediat s-a născut controversa, judecând și după fotografii: cât de sănătos și de „uman” este să hrănești o vulpe - un animal omnivor, potrivit National Geographic -  numai cu produse vegetale? S-au găsit mulți care să o condamne pe activistă.

Numai că, în final, adevărul pare să fie cu totul altul.

Iată cum s-a conturat inițial dezbaterea:

Potrivit experților, dieta unei vulpi de deșert în sălbăticie este formată, în proporție de 90% din rozătoare, insecte, păsări, iepuri și ouă. Restul de 10% reprezintă diferite rădăcini pe care le dezgroapă.

Și în captivitate o astfel de vulpe are nevoie de la fel de multe proteine. În plus, Jumanji, la fel ca toate vulpile din această specie, are nevoie de calciu și taurină - o substanță organică ce se găsește mai ales în țesut animal. În lipsa taurinei, aceste vulpi dezvoltă probleme cardiace, dar și unele legate de sistemul reproducător. Iar acesta este numai vârful icebergului.

Sae deja a recunoscut că animalul este pe jumătate orb, suferă de convulsii spontane și a dezvoltat o afecțiune gravă la nivelul epidermei. Însă tânăra refuză să accepte că dieta vegetariană a provocat aceste probleme. Sonia Sae crede că toate speciile sunt egale și consideră că orice formă de hrană care presupune moartea unui alt animal este o formă de abuz. În plus, este convinsă că hrana pe care i-o oferă lui Jumanji - de pisici - conține toate substanțele de care animalul are nevoie.

Oamenii deja au contactat protecția animalelor în încercarea de a salva animalul. Însă autoritățile din Spania nu au prea multe soluții, având în vedere că le lipsește cadrul legislativ pentru a lua o măsură drastică.

Ce s-a rostogolit pe internet?

Așa arăta Jumanji când a fost adoptată

Animalul a dezvoltat o boală de piele din cauza dietei din care lipsesc substanțe esențiale

Jumanji este și foarte slabă, din cauza dietei

Animalul de companie și-a pierdut părul și este aproape orb

„Este oare un act de cruzime să ții o vulpe pe... dietă vegetariană?”, se întreabă, într-un final, inclusiv BBC, care relatează despre toată această controversă, care acum are repercusiuni inclusiv asupra tinerei activiste. Aceasta a publicat, sâmbătă, un text pe contul său de Facebook în care se plânge că a devenit ținta hărțuirii pe internet și își pledează cauza: vulpea nu suferă, de fapt, din cauza dietei vegetariene, ci pentru că are o alergie la polen. Iar fotografiile care au circulat pe internet sunt de fapt din 2015, când vulpea - culmea, încă avea carne în dietă, însă era în plin episod alergic.

„Majoritatea fotografiilor devenite celebre pe internet pe care le-a folosit persoana care a generat toate aceste minciuni sunt din 2015. Atunci când Jumanji obișnuia să mănânce carne, dar avea o alergie la polen. Contul meu de Instagram este privat acum, ca urmare a hărțuirii și a amenințărilor cu moartea pe care le-am primit. Sufăr de anxietate din cauza acestei situații. De aceea ezit în a face un live sau nu. Imaginați-vă că o persoană folosește poze de acum trei ani cu copilașul dvs care suferea de o alergie de primăvară/vară și începe o minciună, care se viralizează, cu multe share-uri, fără să vadă care e adevărul. Cum v-ați simți?”, scrie Sonia Sae.

Ea publică și câteva filmulețe recente cu Jumanji, în care vulpea pare vioaie și în bună stare. „Încă are alergie la polen”, scrie Sonia. „O are de dinainte de a intra pe dieta vegetariană. Această alergie se manifestă în timpul sezonului de polenizare (primăvară/vară) și dispare când se termină (toamnă/iarnă). În toate fotografiile cântărește cam la fel, care este greutatea normală pentru o vulpe fenec”, precizează Sonia. Iată-l pe Jumanji într-un filmuleț postat pe 7 martie:

 

Pe aceeași temă