Sari la conținut

Cerc vicios. Medicii din Timiș acuză CJAS că primesc sancțiuni fără să fie vinovați

Cu toate că medicii i-au pus pe pacienţi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere în care să treacă veniturile încasate, actul nu este luat în seama de Casa de Asigurări.

„Probabil că sistemul informatic ar trebui să fie mai performant decât este, ca să te avertizeze, în ceea ce priveşte reţeta electronică, să ţi-o blocheze, şi atunci probabil că ar fi mult mai simplu pentru noi, medicii de familie”, spune Adriana Bulzan, medic de familie.

Recomandarea privind declaraţia pe propria răspundere a venit tot de la Casa de Asigurari, spun medicii.

„S-a dovedit că această declaraţie nu este suficientă în faţa Casei de Asigurări. Şi-atunci s-a întâmplat ca acei colegi verificaţi, care au eliberat la asemenea categorii reţete compensate cu reducere de 90%, să fie sancţionaţi şi să plătească contravaloarea reţetelor”, declară Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

„Conform legii, pensionarii cu pensii de până la 740 de lei lunar trebuie să depună la medicul de familie dovada că nu realizează alte venituri. În baza acestei dovezi şi a cuponului de pensie, medicul de familie eliberează reţeta compensată, 90%”, afirmă Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș.

Bolnavii ridică din umăr şi spun că ar trebui întrebaţi clar ce venituri au.

„Păi şi medicul să întrebe, da, să ne întrebe ce pensie şi să spună, că de unde să ştim noi că trebuie declaraţie, că până acum n-a trebuit”, spune o pacientă.

„Probabil că cine ştie spune, cine nu ştie, tace sau cine chiar ştie, tace ca să nu dea un ban suplimentar”, consideră o altă pacientă.

Pâna când fiecare pacient va şti care-i sunt drepturile, dar și obligaţiile, sancţiunile în valoare de sute, chiar mii de lei, vor continua sa fie aplicate medicilor de familie.

Pe aceeași temă