Sari la conținut

Cum se tratează corect febra la copii

Febra este definită ca orice creștere a temperaturii interne mai mult de 37 de grade. Medicii le recomandă însă părinților să nu intervină cu medicamente de la această valoare.

Febra este un mijloc de apărare până la 38 de grade și unii pot face febră și unii nu pot face febră,” explică dr. Ana Culcer, medic primar neonatolog şi pediatru.

Un alt sfat important este ca micuțul să fie transportat la medic după ce temperatura a scăzut.

La miezul nopții, când copilul are febră, nu umbli cu el prin târg, nu te duci la spital. Îi scazi temperatura, o baie răcită progresiv, un antitermic. Pun copilul care frisonează în apă caldă, îl încălzesc, îl frecționez, apa de limpezit un pic mai rece și scade febra. Scădem temperatura, după care putem să apelăm la medic,” recomandă dr. Ana Culcer.

Febra apare ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene. De aceea nu se tratează cu antibiotice, o greșeală mare făcuta de mulți părinți.

Unii cer antibiotice și unii consideră că antibioticul e antitermic. Ei spun: dau o doză de antibiotic și așteaptă să scadă febra. E total greșit,” mai spune medicul.

Atunci când apare, febra poate fi însoțită de vărsături, respirație neregulată sau convulsii. În aceste cazuri, părinții trebuie să ia cât mai repede legătura cu un medic.