Sari la conținut
News Alert

Diagnostic pus de la mii de kilometri distanță. Ecografiile făcute în Galați, analizate de medicii din Franța

Un ecograf, conexiune la internet şi o persoană care să mânuiască sonda aparatului. De atât este nevoie pentru a fi realizată o ecografie la distanţă. Diagnoscul poate fi pus de medic, de la mii de kilometri distanţă, pe baza unei ecografii făcute de o persoană neinstruită.

„Singura noastră cerere, ca să putem pune un diagnostic, este ca persoana care ţine sonda în mână aici, să o plimbe stânga-dreapta pe abdomen, în zonele pe care i le indicăm noi de la Tours”, explică Monica Georgescu, medic radiolog la Spitalul Universitar din Tours, Franţa.

„Se face o matrice a imaginii și când avem această matrice în computer ne putem plimba cu un plan virtual în cadrul acestei matrici. În loc să facem ecografia pe pacient, facem ecografia pe calculator”, afirmă dr. Philippe Arbeille, şef serviciu de medicină nucreală şi ultrasonografie Spitalul Universitar din Tours.

Programul a fost gândit ca să-i ajute pe bolnavii şi medicii din localităţile izolate.

„Este un pacient care are o urgență, este într-o zonă izolată, aşa cum aţi identificat ideea că este iarnă, este zăpadă, nu se poate ajunge acolo. În momentul în care noi primim imaginea şi spunem: da, este o urgenţă şi trebuie să ajungă. Atunci face eforturi să aducem pacientul”, spune Victorița Ștefănescu, managerul Spitalului de Copii din Galaţi.

În comunele din Galaţi sunt 107 medici de familie şi numai 40% dintre ei au un ecograf în cabinete.