INVENTAT DE ROMÂNI. Robotul care va face în două ore analizele care acum sunt gata în patru zile

Data publicării:
robot 1

Practic, cercetătorii pun la punct o platformă care înglobează zeci de aparate medicale. Astfel, zile întregi de internări şi investigaţii se vor reduce la doar câteva ore de analize, încheiate cu un diagnostic.

Elena este unul dintre pacienţii care suportă foarte greu căldura din timpul verii. A ajuns la Spitalul de Urgenţă Ilfov cu dureri foarte mari de cap, ameţeli şi palpitaţii.

De la triaj a fost trimisă să facă aproape 10 analize, dar şi consultaţii.

A plecat de la noi cu toate analizele făcute, inclusiv markerii cardiaci. În cazul în care vine cu bilet de trimitere traseul e puţin altfel”, explică George Cuculici, şeful Unităţii Primiri Urgenţe Ilfov.

Cum doctorii i-a găsit o serie de probleme cardiace, Elena trebuie să mai stea în spital câteva zile.

Odată internat pacientul urmează să facă noi investigaţii, iar dacă nu ar fi ajuns prin Unitatea de Primiri Urgenţe, analizele, aşteaptarea rezultatelor dar şi consultaţiile ar fi durat nu mai puţin de patru zile. Însă cum ar fi fost dacă toate acestea s-ar comprima în doar două ore?

Este ceea ce îşi propune o echipă de cercetători prin crearea unui soft pentru care au primit un milion de euro, din fonduri europene. Ei vor construi întreaga aparatură medicală care, într-un final, va fi un laborator pe roţi.

Toate aparatele medicale clasice din spitale vor fi produse în miniatură şi unite într-un întreg. Vorbim de un robot ce poate fi manevrat de un singur doctor, capabil să facă peste 100 de analize din 19 specializări diferite.

Preia probe de sânge, realizează explorari funcţionale precum ecografie, electrocardiograme transmite la distanţă medicilor care sunt în panelul de specialişti şi care evaluează rezultatele analizelor medicale”, spune inventatorul Adrian Bâzgan.

Softul va fi conectat la un terminal de telemedicină, iar acolo vor fi medici din cele 19 specializări programate.

Un medic aflat la distanţă poate să aibă acces la toate informaţiile despre pacient, poate să discute cu el audio-video, poate să solicite consulturi clinice suplimentare”, mai spune Adrian Bâzgan.

Proiectul care îşi propune dezvoltarea unor laboratoare mobile este unul dintre cele 122 care au primit cofinanţare de la Ministerul Educaţiei pentru dezvoltarea cercetării. Pentru implementarea lui se vor crea 18 locuri de muncă, iar de anul viitor el va putea fi accesat de orice persoană din ţară care va solicita ajutor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri