Sari la conținut

Medicii distribuie cardul de sănătate

Eforturile sunt uneori zadarnice. În timp ce mulţi stau la cozi să pună mâna pe cartelă, unii se înghesuie să o returneze, pe motiv că descoperă pe ea însemne sataniste.

Gheorghe Mateiciuc este medic de familie în Bucureşti. Acum o săptămână s-a hotărât să preia 200 de carduri.

„M-am gândit să vin în ajutorul pacienților noștri. De asemenea, şi pentru noi este mai bine, pentru că altfel trebuie să stai să le explici la fiecare că trebuie să aducă adeverinţă o dată la trei luni. Îi sun sau, la cei la care am adresa de mail, le dau mail. Nu sunt obligaţi să vină. O sa vină să îl activeze când au nevoie”, a spus Gheorghe Mateiciuc, medic de familie.

Dintre cei aproape o mie de medici de familie din Bucureşti, doar 164 au luat cardurile de la Casa Naţională de Sănătate, să le dea pacienţilor. Mai conştiincioşi sunt cei din provincie. Numărul celor care vor să ajute a crescut cu 30 la sută.

„Nu pot decât să mă bucur că în sfârşit au înţeles, în sfârşit au început să înţeleagă că pacienţii sunt ai lor, că pacienţii sunt în grija lor. Din iulie încolo se vor deconta doar acele servicii cu cardul”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Este mare nevoie de ajutorul medicilor de familie, pentru că la Casele de Asigurări de Sănătate sunt în continuare cozi. Printre cei mulţi care încearcă să îşi obţină cardul de sănătate există însă şi unii care vor să scape de el. Autorităţile spun că până la 1 iulie, toate cardurile de sănătate vor ajunge la asiguraţi. Iar din acel moment niciun pacient nu va mai fi primit la vreun medic fără acest document.