Medicii rezidenți părăsesc România

Data publicării:
18012013 20medici-44505

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va lua în calcul mărirea salariilor pentru rezidenţi, pentru a-i determina pe cei care au terminat facultatea de medicină să rămână în spitalele din România.

Dublarea lefurilor se discută de mai bine de doi ani, însă, chiar dacă propunerea va deveni realitate, rezidenții nu vor ajunge la salariile practicate în spitalele din străinătate.

Dacă în Timișoara un rezident câștigă 900 de lei, într-un alt spital din Europa salariile pornesc de la 2.500 de euro. În ulltimii șase ani, din spitalele din Timișoara au plecat aproximativ 1.000 de medici, iar de mai bine de patru ani nu s-au făcut angajări, pentru posturile sunt blocate. Colegiul Medicilor din România a făcut un calcul și ar fi nevoie de 40 de milioane de euro pe an pentru dublarea salariilor rezidenților.

Alexandra Pelivan este rezident anul II la Pediatrie. Iubeşte copiii şi medicina. Salariul său o face însă să se gândească serios să-şi dedice cariera îngrijirii copiilor din străinătate.

Pe lângă neajunsurile financiare, Alexandra este nemulţumită şi de condiţiile de muncă.

În situaţia Alexandrei sunt sute de rezidenţi, care, după un an sau doi de practică, pleacă la muncă în Germania, Anglia sau Belgia. Cei care termină rezidenţiatul şi ajung specialişti părăsesc şi ei ţara, tot pentru salarii mari practicate în Europa. O soluţie pentru a-i ţine în ţară pe rezidenţi ar fi dublarea salariilor, ideea pe care Colegiul Medicilor a propus-o încă de acum doi ani.

La Spitalul Judeţean din Timişoara, una dintre cele mai mari unităţi sanitare din vestul ţării, lucrează în prezent peste 700 de rezidenţi. După ce termină stagiile, doar 10% dintre ei vor prinde aici un loc de specialist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri