Sari la conținut

Școliți în România ca să lucreze în Vest. Dintr-un singur județ au plecat 10 asistenți medicali pe săptămână

Lorena Stancu are aproape 20 de ani de experienţă de asistentă medicală. De două ori a plecat în străinătate ca să muncească în spitalele din Italia şi Anglia, iar acum se gândeşte din nou la plecare.

„Dacă aici un asistent medical are în medie 2.000 de lei, în Anglia sunt 2.000 de lire”, spune ea.

Şi nu doar salariile determină personalul din spitale să plece.

„Acolo au parte de condiţii mult mai bune, volumul de muncă pe care îl desfăşoară este unul mai scăzut faţă de ceea ce se întâmplă în unităţile sanitare din România”, spune Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

2015 a fost cel mai greu an pentru sistemul sanitar din Iaşi. Un număr record de asistente bine pregătite au plecat să muncească în afară.

„Un asistent medical cu experienţă de peste 5 ani - în general ei sunt cei care pleacă - este foarte greu de format”, spune Liliana Pintilie, preşedintele Ordinului asistenților medicali - filiala Iaşi.

Asistenţii rămaşi în ţară spun că, fiind tot mai puţini, muncesc tot mai mult. Deficitul de personal în Iaşi e de 30 la sută. Iar găsirea unor înlocuitori este aproape imposibilă pentru că legislaţia prevede ca angajarea să se facă pe perioadă determinată, iar cadrul sanitar nou angajat să aibă aceeaşi experienţă.

Marea majoritate a acestor asistente medicale sunt asistente medicale principale. Or, în această situaţie nu avem cazuri în care să se prezinte la concurs pentru că o asistentă medicală principală deja are un post pe perioadă nedeterminată în altă parte”, spune Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.

La nivel naţional, în fiecare an pleacă să lucreze în străinătate aproximativ 4.000 de medici și asistente.