Sari la conținut

Studiu. Cât de eficient este paracetamolul în tratarea osteoartritei

Foto: Gulliver/Getty Images

Studiul, ce a constat în monitorizarea a 22 de tratamente ce au combinat diferite doze de paracetamol și șapte medicamente anti-inflamatoare, a arătat că paracetamolul nu prezintă "eficacitate semnificativă clinic", chiar dacă acesta este "puțin mai bun decât un placebo", scrie Agerpres.

Osteoartrita este o boală inflamatorie care provoacă durere, inflamații, rigiditate și pierderea funcției articulare. Aceasta afectează aproape 10% dintre bărbați și 18% dintre femeile de peste 60 de ani.

Cel mai eficient medicament împotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator ('Voltarene' comercializat de Novartis și medicamentele generice cu această formulă) într-o doză de 150 mg/zi, față de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.

Aceste antiinflamatoare nonsteroidiene nu pot fi totuși prescrise pe termen lung din cauza efectelor lor secundare semnificative (tulburări digestive, cutanate sau cardiace).

"De aceea, paracetamolul este adesea preferat antiinflamatoarelor nonsteroidiene pentru gestionarea durerii pe termen lung, chiar dacă rezultatele noastre sugerează că nu este eficient, indiferent de doză, pentru calmarea durerilor în artroză", a explicat dr. Sven Trelle de la Universitatea din Berna, care a condus studiul.

Cercetarea a constat în studierea datelor obținute de la aproape 60.000 de pacienți care au participat la studii clinice ale căror rezultate au fost publicate între anii 1980 și 2015.