TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Analizele care salvează vieți

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-01-14h36m39s134
 

„Se văd două lucruri importante: dacă avem o stare infecțioasă, adică avem o boală - gripă, răceală, pneumonie sau alte lucruri infecțioase, în care vedem că numărul eritrocitelor, adică celulele albe, e mult mai crescut și știm că suntem într-o stare infecțioasă. Apoi anemia, dacă avem o pierdere de sânge pe undeva, sunt mulți pacienți care au hemoroizi și nu știu și mai pierd sânge din când în când. Sau cancere de colon”, a explicat Oren Iancovici, specialist medicina generală.

Următoarea ca importanţă este glicemia. Diabetul în stare incipientă nu dă simptome, aşa că aceasta este singura posibilitate să descoperiţi afecţiunea la timp.

Funcţionarea rinichilor poate fi urmărită prin două analize simple: creatinina şi ureea. O valoare crescută a ureei arată o deshidratare a organismului. După ficat şi rinichi, urmează inima. În acest caz sunt recomandate patru analize.

„Colesterolul este împărțit in doua: colesterol bun și rău. Colesterolul rău este cel dus din intestin, din mâncare în organe și cel bun, este cel care duce înapoi din organe către ficat și curățarea sângelui. Cu cât colesterolul bun este mai mare, cu atât e mai bine”, a subliniat Oren Iancovici. 

Să nu uităm de mineralele din corp. La fel de important este nivelul bilirubinei. Dacă este modificat, poate însemna probleme la splină, vezică biliară sau ficat. „Bilirubina este activitatea vezicii biliare în corelație cu ficatul și splina”, explică medicul.

Pe lângă analizele de sânge, trebuie să duceţi la laborator şi un sumar de urină. „Prin sumarul de urină descoperim diabetul, pierderi de sânge în tractul urinar sau în funcționarea rinichiului. Dacă gasim proteine în urină înseamnă că există o problemă destul de serioasă și pacientul trebuie să se ducă repede la un spital”, a subliniat medicul.

În cazul femeilor de peste 50 de ani este indicat şi TSH-ul, o analiză pentru verificarea tiroidei. Iar lista se încheie aici. Acestea sunt investigațiile pe care trebuie să le facă orice persoană sănătoasă. În funcţie de istoricul familial sau de bolile deja existente, medicul va adăuga şi altele.

Chiar și niște valori normale, dar foarte aproape de limită, pot arăta o boală în stadiu incipient sau dimpotrivă: vă puteți îngrijora fără motiv.

Acest set de analize costă în jur de 200 de lei dacă îl faceţi la o clinică privată, însă toate sunt decontate de stat. Cu o trimitere de la medicul de familie, vor fi gratuite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri