Sari la conținut

Cât costă azi o fotografie realizată după tehnici din secolul XIX

Un cadou inedit de 1 martie poate fi o fotografie cu parfum de epocă. Doi bucureșteni au readus tehnica ambrotipiei la viață. Metoda, devenită celebră în timpul regelui Carol I, transformă orice imagine într-o fotografie care pare desprinsă din secolul XIX. În funcție de mărimea fotografiei, un astfel de cadou costă între 70 și 200 de lei.

Pentru a ajunge la o fotografie ca în secolul al XIX-lea este nevoie de aproximativ o jumătate de oră. Tehnica se numeşte ambrotipie şi a avut cel mai mare succes în perioada regelui Carol I.  Ambrotipia sau tehnica lucrului în argint a apărut în 1850. Peste zece ani, Carol Popp de Szatmáry, fotograful Casei Regale, a început să o folosească în România. În prezent, tehnica mai este cunoscută sub numele de Regina portretelor.

„E un dublu câştig, pleci cu un obiect fascinant, și pe care îl avea toată viața și e despre tine şi cu o experienţă unică”, a explicat fotograful Ștefan Dinu.

Această experienţă unică începe cu patru ani în urmă, când Ştefan şi Alexandru au deschis singurul atelier din România care folosește tehnici vechi pentru realizarea fotografiilor. Ideea le-a venit în timpul unei vizite la un muzeu, acolo unde au văzut prima demostrație de ambrotipie.

Eu cu Alex am fost, am stat 20 de minute, am văzut cum se face și am fugit acasă să vad de ce aveam nevoie, nu-mi venea să cred cum arăta placa aia”, a adăugat Ștefan Dinu.

Acela a fost momentul în care au ales un nou drum profesional - şi-au lăsat serviciul de la corporaţie şi au luat-o de la zero.

„Facem parte dintr un curent mondial „anticariat avant-garde" care a inceput în anii 90 ca o reacție la intrarea digitalului peste tot”, a explicat Ștefan Dinu.

Întregul proces începe cu o bucată de sticlă. Pe ea se toarnă o soluţie de argint, apoi se imprimă fotografia. Pentru realizarea fotografiei este neapărat nevoie de un aparat cu burduf şi este musai să stai neclinit...zece secunde. Şi ca să nu se strice imaginea, fotografii fixează capul subiectului cu un dispozitiv special. Următorul pas: sticla este tratată cu mai multe soluţii. Totul se petrece în camera obscură.  Ultimul stadiu este fixarea fotografiei, moment în care pe placă rămâne doar argintul pur. Bucata de sticlă sau de metal se usucă şi se acoperă apoi cu un strat de lac.

O asemenea fotografie cu parfum de epocă se vinde cu preţuri cuprinse între 70 şi 200 de lei în funcție de mărime.