Alba Iulia: Un sarcofag intact din perioada Daciei Romane a fost descoperit de arheologi

Data publicării:
sarcofag

Un sarcofag intact, datând de la sfârşitul secolului al III-lea, a fost descoperit de arheologi la Alba Iulia, pe un şantier de la marginea oraşului. Sicriul a fost dus la Muzeul Naţional al Unirii din oraş pentru a fi examinat.

Descoperirea vine după ce, în luna februarie, în aceeaşi zonă, au fost găsite primele morminte din marmură, de dimensiuni mai mici, din Dacia Romană.

De pe şantier, sarcofagul a fost dus în curtea Muzeului Unirii din Alba Iulia. Pentru a-l deschide, arheologii au avut nevoie de ajutorul unui excavator, care a ridicat capacul greu de câteva sute de kilograme. Înăuntru, au găsit un schelet, fără podoabe sau alte lucruri de valoare.

Este unul din puţinele sarcofage intacte descoperite la Apulum”, declară pentru Digi24 Radu Ota, arheolog de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. „Nu neapărat acest sarcofag, cât toată săpătura arheologică este importantă pentru perioada romană târzie, pentru ultimele trei decenii ale stăpânirii romane în Dacia”, adaugă specialistul.

După finalizarea cercetării arheologice, sarcofagul va fi expus în curtea Muzeului Naţional al Unirii. „Valoarea sa este mare, datorită faptului că sarcofagul poate da multe răspunsuri în legătură cu perioada de aproape 1800 de ani”, spune istoricul Liviu Zgârciu. „Bineînţeles, el va face parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia”, adaugă istoricul.

La începutul anului, în februarie, pe acelaşi şantier au fost găsite alte două sarcofage din marmură şi şapte morminte în cistă de cărămidă.

În epoca romană, pe teritoriul actual al cartierului în care au fost făcute descoperirile, a funcţionat centrul economic al provinciei Dacia. Aici a existat şi un port la râul Mureş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri