Bonton. Reportaj exclusiv din Sardinia autentică

Data actualizării: Data publicării:
sardinia

Este cunoscută pentru plajele sale superbe şi pentru cea mai scumpă zonă rezidenţială din Europa. Însă Sardinia are o istorie la fel impresionantă ca peisajele sale. Descoperiţi Insula de smarald dincolo de zonele turistice, duminică, de la ora 17:30, într-un reportaj exclusiv marca Bonton.

I se spune Insula de Smarald. Are unele dintre cele mai luxoase şi scumpe staţiuni de la Marea Mediterană şi o vară care ţine șapte luni pe an. Dana Gonț a descoperit Sardinia de dincolo de zonele turistice pentru care este atât de faimoasă: partea rurală şi tradiţională a insulei, în care găsim cu tradiţii păstrate de sute de ani şi mărturii istorice la fiecare pas.

Dana Gonț, realizator Bonton: Sardinia are unele dintre cele mai frumoase plaje din Marea Mediterană. 13 dintre ele au fost certificate cu steagul albastru, adică respectă cele mai înalte standarde de calitate în privinţa protecţiei mediului, siguranţei şi serviciilor. 1850 de kilometri are litoralul Sardiniei, ceea ce reprezintă un sfert din zona de coastă a Italiei.

Peisajele care promovează Sardinia ca destinaţie exclusivistă sunt, de cele mai multe ori, din zona Costa Smeralda, în special din Porto Cervo. Aici se găseşte cea mai scumpă zonă rezidenţială din Europa, cu preţuri în medie de 300.000 de euro pe metrul pătrat. Însă dincolo de destinaţiile turistice de lux, insula are multe comori care o fac unică.

Cristina Corgiolu: Cine vine în Sardinia nu găsește doar „o Sardinie”, ci mai multe. Aşadar cine ajunge în Sud, găseşte aici o parte din mentalitatea şi cultura specifice Sardiniei, şi anume o viaţă dedicată agriculturii.

Sarzii sunt agricultori, artizani pricepuţi, dar şi păstori din tată în fiu. Pe crescătorii de animale încă îi mai poţi întâlni în munţi locuind în „pinnetta”, căsuţele de piatră cu acoperiş facut din crengi de pin. În cele cinci zile de filmare echipa Bonton a reușit să ajungă la păstorii din munţi, din zona Barbagia, cei despre care se spune că sunt „oamenii liberi” ai insulei, pentru că Barbagia nu a fost niciodată cucerită de invadatori. Păstoritul este ocupaţia cu cea mai mare tradiţie în Sardinia, cunoscută pentru brânzeturile produsele ei premium.

Antonelo Piras, păstor: Brânza o fac cum o făceau tatăl şi bunicul meu, folosesc încă aceeaşi metodă, la fel şi în prepararea mezelurilor, reţetele şi condimentele sunt neschimbate, exact cum erau odată.

Sarzii au cea mai mare speranţă medie de viaţă din lume şi îşi duc mai departe cu perseverenţă şi mândrie tradiţiile şi cultura. Ce îi face unici aflaţi duminică, de la ora 17:30, la emisiunea Bonton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri