Sari la conținut

Clasamentul celor mai contestate cărți în 2016, în Statele Unite

American Library Association, cea mai importantă asociaţie a bibliotecilor din lume, care militează pentru libertatea de expresie, publică anual un bilanţ al cărţilor care au fost contestate în Statele Unite în 2016, identificând 323 de cazuri. În clasamentul primelor 10 volume se află şi seria de cărţi pentru copii ”Little Bill”, scrisă de actorul Bill Cosby, pusă în discuţie din cauza unor "acuzaţii de violuri şi abuzuri sexuale la adresa autorului ei”, scrie News.ro.

This_One_Summer_Book_Cover

Foto: Wikipedia

Limbaj ofensiv, sexualitate explicită, personaje transexuale, pornografie, ritualuri satanice, violenţă, comunitatea LGBT sunt câteva dintre motivele pentru care peste 300 de cărţi au fost contestate. 

Această listă conţine cărţile pe care au încercat să le interzică sau la care accesul publicului a fost restricţionat, ca de exemplu retrăgându-le de pe rafturile bibliotecilor sau din programele şcolare. Asociaţia se axează şi pe articole de presă care au fost provocatoare. 

În top 10 cărţi cele mai controversate figurează atât volume pentru copii, adolescenţi, cât şi pentru adulţi în formate variate: roman, carte ilustrată sau roman grafic.

”This one summer”, de Mariko Tamaki este prima carte pe lista Asociaţiei Bibliotecilor Americane. Motivele invocate pentru cenzura acestei cărţi sunt: faptul că abordează teme precum LGBT, vorbeşte despre droguri, este explicită din punct de vedere sexual, ”vulgară”, şi evocă teme pentru adulţi. Temele homosexuale şi sexualitatea judecată prea explicit sunt argumentele recurente în aplicaţii. 

”Eleanor & Park”, prima carte de Rainbow Rowell se află pe poziţia a 10-a. O noutate anul acesta, în top 10 este cartea actorului Bill Cosby, ”Little Bill”, retrasă din cauză de "acuzaţii de violuri şi abuzuri sexuale la adresa autorului ei”. 

Celalalte cărţi care revin frecvent în clasament sunt ”I am Jazz”, povestea ilustrată a unei fete transexuale, care a fost subiectul unui documentar în Statele Unite, ”Two Boys kissing”, în special pentru că reprezintă doi bărbaţi care se sărută pe copertă. 

Pe locul doi în clasament se află ”Drama”, scrisă şi ilustrată de Raina Telgemeier, un roman grafic pentru adolescenţi. Este urmat de ”George”, scris de Alex Gino. Pe locul şase în top este ”Looking for Alaska”, de John Green, care a fost contestată şi retrasă din cauza unei scene sexuale explicite care ar îndemna un student la ”experienţă sexuală”. 

Asociaţia estimează că 10% dintre aplicaţiile de cenzură sunt volume de succes. Acest studiu nu reprezintă totuşi decât o parte dintr-un întreg, pentru că, potrivit calculelor organizaţiei, între 82% şi 97% din controverse rămân neraportate. 

Pe aceeași temă