Sari la conținut

Digipedia: Verii încoronaţi în Primul Război Mondial. Ferdinand al României, „primul rege care a riscat totul”

Digipedia aduce un documentar excepţional: „Verii încoronaţi la război. Partea I: O casă divizată” (2 august) şi partea a doua „În abis” (9 august), realizat de BBC la începutul acestui an. Cu 100 de ani în urmă, o tragedie – nu în alb-negru, ci în nesfârşite haşuri de negru – a zguduit ireparabil edificiul umanităţii – Primul Război Mondial. Nici acum nu suntem departe de una dintre ele. Amintirea istorică vie a nenorocirilor, care încep ca un fulger şi sfârşesc în apocalipsă, ne fac poate mai vigilenţi în 2014. Sau nu?

Povestea fraţilor şi verilor învrăjbiţi există aproape în fiecare familie. Când însă ei poartă pe cap coroanele imperiale ale Rusiei, Germaniei şi Marii Britanii, rezultatul vrajbei se numeşte Primul Război Mondial.

La 28 iunie, la Sarajevo, cădeau sub gloanţele unui terorist-patriot sârb Franz Ferdinand, urmaşul la tronul autro-ungar, şi soţia sa, ducesa von Hohenberg. Gavrilo Princip a apăsat pe trăgaciul unui pistol ucigaş, iar glonţul a avut cea mai spectaculoasă şi dramatică traiectorie din istoria omenirii.

La 28 iulie, o lună după evenimentul de la Sarajevo, Austro-Ungaria declara război Serbiei. După patru ani, Austro-Ungaria nu mai exista, iar unul din patru sârbi pierise în lupte.

La început de august, şi Germania declara război Rusiei, apoi Franţei. Legată de acestea prin tratate, intră şi Anglia în joc. După 1917, devin şi Statele Unite ale Americii parte, alături de puterile Antantei. Din 1916 şi România este aliata Franţei, Angliei şi Rusiei.

Au participat la Primul Război Mondial - într-un fel sau altul - 40 de naţiuni. 60 de milioane de soldaţi au luptat pe front. A fost primul război global din istorie în care oamenii s-au ucis în mod organizat şi temeinic, industrial, cu tancuri, mitraliere şi gaze chimice, cu submarine şi avioane.

Moartea şi-a aşternut zăbranicul sumbru din îndepărtata Rusie pe câmpurile nesecerate ale Franţei şi trecătorile Carpaţilor, din jungla africană până în Pacific şi Atlantic.

La sfârşit, dispăruseră patru imperii, pe mormintele a 10 milioane de soldaţi şi alte câteva zeci de milioane de morţi colaterali, între care - mai numeroase decât morţii de pe front - victimele gripei spaniole. Răniţii şi mutilaţii n-au fost niciodată mai numeroşi şi nefericiţi.Trauma supravieţuitorilor, a fost şi ea nesfiârşită, chiar dacă oamenii, când scapă cu viaţă, uită repede pericolul depăşit al morţii.

O scenă din romanul lui Erich Maria Remarque, „Nimic nou pe frontul de vest”, redă trăirea unui personaj căruia, la ani după război, zgomotul şi reflexele de lumină ale tramvaielor metropolei îi creau panica unui atac în tranşee.

Mihai Răzvan Ungureanu: Ferdinand, primul rege care a riscat totul

La Digi24, Emil Hurezeanu, realizatorul emisiunii Digipedia, a discutat după difuzarea primei părţi a documentarului cu istoricul şi omul politic Mihai Răzvan Ungureanu.

Printre altele, ei au analizat şi relaţia de rudenie dintre Casa Regală a României şi restul dinastiilor conducătoare la începutul Primului Război Mondial (minutul ). Regele Ferdinand „a respectat întru totul deciziile Consiliului de Coroană”, fiind „primul rege care a riscat totul”, spune Mihai Răzvan Ungureanu. Prin Tratatul de la Buftea, care practic „desfiinţa dinastia”, Ferdinand a fost prima figură monarhică cu totul aparte în contextul balcanic al vremii, arată istoricul.