VIDEO A început Noaptea Muzeelor 2023: Mii de oameni așteaptă la cozi în fața instituțiilor culturale din întreaga țară

Data publicării:
coada noaptea muzeelor
A început Noaptea Muzeelor 2023: Mii de oameni așteaptă la cozi în fața instituțiilor culturale din întreaga țară

Noaptea Muzeelor, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, atât în România cât și în Republica Moldova, a început cu mii de oameni la cozi. Sute de instituții culturale și-au deschis porțile pentru toți curioșii, și în premieră, la eveniment participă și Republica Moldova.

O noutate în acest an de Noaptea Muzeelor este Muzeul Fotbalului, unde s-a strâns foarte multă lume. De altfel este primul muzeu de acest fel din Europa de Est. Iubitorii de sport îl pot întâlni astăzi pe marele portar Helmut Duckadam în calitate de gazdă.

În această noapte are loc, la nivel naţional, cea de-a XIX-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum Organisations (NEMO), potrivit noapteamuzeelor.org, citat de Agerpres.

Cu acest prilej sunt organizate expoziţii, prezentări, proiecţii, animaţii stradale şi interioare, experimente şi reprezentaţii artistice şi diverse intervenţii culturale în spaţii muzeale, în observatoare astronomice, în spaţii de catedrale, biserici şi sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate şi cetăţi, turnuri şi bastioane, în biblioteci, în studiouri de creaţie, în centre culturale, în şcoli şi universităţi, în decupaje urbane creative, în spaţii de ştiinţă şi experimentare, în spaţii ale memoriei istorice, în pavilioane şi în galerii de artă, în case de licitaţii şi târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie.

Ediţia din acest an este pentru prima dată organizată împreună cu muzeele din Republica Moldova.

Se alătură evenimentului, ca în fiecare an, Romanian Design Week precum şi alte festivaluri specifice industriilor culturale şi creative.

Muzeul Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici "Niciodată Singuri", Casa de licitaţii "Historic" participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor.

A fost adusă, în premieră, o expoziţie a unui muzeu fenomen la nivel mondial - War Childhood Museum. Expoziţia va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 12 mai - 12 iunie 2023.

Evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei internaţionale a muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai. Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în 1999, evenimentul s-a extins în toată Europa, începând din 2005. La prima ediţie au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franţa. Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), potrivit noapteamuzeelor.org.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri