Atenţie la plantele de apartament! Care produc alergii sau insomnii

Data publicării:
plante

Plantele purifică aerul cu ajutorul frunzelor şi petalelor, prin procesul de fotosinteză. Astfel, nicotina şi alte substanţe toxice pot fi neutralizate imediat.

Dacă tocmai v-aţi mutat în casă nouă, înainte de a vă instala definitiv, cumpăraţi neapărat o gerberă.

„Este o floare foarte folosită pentru absorbţia toxinelor din cameră, a vaporilor emanaţi de dizolvanţi sau vopsele, în cazul locuinţelor nou amenajate, contribuie foarte mult. Avem senzaţia că dacă ne-am renovat locuinţa sau ne mutăm într o locuinţă nouă suntem sănătoşi sau totul este perfect. Nu. Din contră! Ne afectează starea de sănătate şi nu ne dăm seama”, spune Cristina Călinescu, director comercial florărie.

Gerbera poate fi ţinută şi în bucătărie. Absoarbe substanţele toxice din praful de curăţat oalele. Acelaşi efect îl are şi crizantema. Un ghiveci pus pe pervaz va purifica aerul.

Crizantema nu este recomandată însă în orice casă.

„La persoanele sensibile, prezenţa tipurilor de crizanteme poate să producă alergii respiratorii sau cutanate”, spune Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut.

Dacă aveţi alergii, o alternativă poate fi iedera. Deşi este o plantă otrăvitoare, curăţă excelent aerul de mucegai şi ciuperci. Dacă în schimb aveţi musafiri care fumează, crinii nu trebuie să lipsească din locuinţă.

Atenţie! Nu dormiţi niciodată într-o cameră în care sunt crini. Mirosul lor este mult prea puternic şi vă poate provoca dureri de cap.

În schimb, lavanda sau orhideea vă vor ajuta să vă relaxaţi şi să aveţi un somn odihnitor.

„Orhideea nu ar trebui să stea în preajma persoanelor nehotărâte, care au o voinţă şi o personalitate mai puţin puternică , deoarece le absoarbe din energie”, afirmă dr. Ruxandra Constantina.

O altă plantă care ne ajută să respirăm aer curat este feriga. Aceasta nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Are un conţinut ridicat de iod şi este recomandată bolnavilor care răcesc des, indiferent de anotimp.

Beneficii asemănătoare are şi dracena, plantă populară de apartament disponibilă în mai multe forme şi mărimi.

Cactuşii vor curăţa substanţele degajate de calculatoare, televizoare şi celelalte aparate electrocasnice.

Păstrată ca plantă decorativă, aloe vera este renumită şi pentru gelul din frunzele sale: calmează pielea după arsuri şi cicatrizează rănile. Aceasta poate fi însă şi o plantă toxică.

Puteţi consuma în schimb plantele aromatice.

Trebuie să fiţi atenţi şi dacă vă plac muşcatele. Pot produce iritaţii ale pielii. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul ficusului.

Mai trebuie să ştiţi că dacă aveţi plante ale căror frunze îşi schimbă culoarea, acest lucru nu înseamnă neapărat că au nevoie de mai multă lumină sau apă. Dimpotrivă! Poate fi un semn că în casă există o concentraţie ridicată de substanţe toxice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri