BONTON. Despre şcoală şi bune maniere

Data publicării:
proiect 20maniere-43308

Profesoară de engleză de peste 20 de ani, mare iubitoare de cultură, de tot ce e frumos şi elegant şi, mai ales, preocupată de educaţia completă şi adevărată a tinerilor de astăzi, Faustina Luiza Vlad a pus bazele unui proiect educaţional foarte interesant, bazat pe fonduri europene.

Ea a povestit reporterilor Bonton cum s-a născut ideea acestui proiect şi la ce nivel a reuşit să-l ducă până acum. Pe scurt, 300 de elevi de liceu din România, Polonia, Turcia şi Spania învaţă, vreme de un an şi jumătate cum să devină nişte cetăţeni europeni pentru care eleganţa, ceea ce numim generic codul bunelor maniere să fie literă de lege.

Ideea i-a venit atunci când foarte mulţi tineri români, plecaţi la studii în străinătate, se întorceau la fosta lor profesoară să o întrebe cum să se comporte într-o societate nouă, despre care nu ştiu mai nimic.

Schimb de experiență în țările partenere

Şi aşa, încet, încet, a demarat proiectul care adună acum 300 de tineri. „Nu inventăm acum codul bunelor maniere dar în orice cod al bunelor maniere eşti învăţat cum să iei masa şi vom lua masa împreună la şcoală, astfel încât să le prezentăm elevilor teoretic cam cum e cu furculiţele, cu cuţitele, de ce sunt ele aşa multe pe masă şi să ştim să le şi folosim. Elevii vor merge împreună cu noi la biserică, la teatru, la cinema, vom învăţa să ne comportăm civilizat în biserică, să avem telefoanele pe silenţios, să stăm: bărbaţii stau în dreapta, femeile stau în stânga”, explică profesoara.

Iar după această primă etapă, tinerii vor merge în ţările colegilor lor şi vor învăţa cât pot de mult despre cultura şi civilizaţia acestora. „Un altfel de activităţi sunt vizitele pe care elevii noştri le vor face împreună cu noi la colegii lor din şcolile partenere, din Polonia, Spania şi Turcia. Elevii locuiesc în familii, îşi dezvoltă astfel deprinderi lingvistice, îşi dezvoltă şi competenţele sociale pentru că nu este uşor să locuieşti cu o familie total necunoscută pentru o perioadă de 4-5 zile, dintr-o ţară străină”, spune ea.

Şi asta nu e tot. Proiectul va avea ca finalitate un manual european de bune maniere. El va cuprinde reguli de conduită şi, mai ales, diferenţele dintre culturile ţărilor participante. „Este o cărticică la care elevii vor lucra conform calendarului proiectului, în fiecare lună, pe măsură ce derulează activităţile. Vor scrie câte un capitol din codul bunelor maniere, astfel încât la finalul proiectului, în iulie 2014 această cărticică să poată fi printată, să fie un cod al bunelor maniere explicat de ei”, detaliază profesoara.

O întâlnire interesantă aşadar, cu o personalitate care s-a dedicat educării tinerei generaţii, duminică, ora 17.30, la emisiunea Bonton, pe Digi 24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri