Din |interior. Un nou reportaj despre valori autentice cu care România nu ştie ce să facă

Data publicării:
inventatori1 201-48413

Profesorul Nicolae Păulescu descoperea primul insulina, în anul 1921, pentru ca apoi canadienii să ia premiul Nobel pentru asta; medicul român Alexandru Ciocâlteu a înregistrat la OSIM o invenţie prin care uşurează dializa iar premiile internaţionale au venit imediat, odată cu ofertele din străinătate.

Alexandru Ciocâlteu

Dan Sabău, un reputat profesor din Sibiu are 6 brevete autentificate la OSIM iar uneltele inventate de el pentru a uşura intervenţiile chirurgicale sunt căutate de medici din toată lumea; o echipă de cercetare de la Institutul Naţional Victor Babeş a descoperit un nou tip de celule care ar putea să schimbe faţa medicinii pentru totdeauna, telocitele, iar cei care au crezut şi investit în asta sunt oamenii de ştiinţă chinezi.

Ce au în comun toate aceste cazuri? Simplu, nepăsarea statului român şi faptul că aceşti oameni pasionaţi ar putea să îşi găsească foarte uşor soluţiile în altă parte dar, dintr-un motiv sau altul se încăpăţânează să facă performanţă aici. Realizatorii emisiunii „Din |interior” au ţinut să le dea ocazia acestor personalităţi să-şi spună povestea, să-şi arate invenţiile, performanţele şi, totodată, să tragă probabil a suta oară un semnal de alarmă în direcţia unor autorităţi surde sau incapabile.

Toate declaraţiile acestor oameni speciali, cu tot ceea ce înseamnă munca şi, mai ales zbaterea lor zilnică pentru a putea realiza ceva pentru noi, ceilalţi care suntem ocupaţi cu altceva, duminică, ora 18.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri