Sari la conținut

estiVALUL Digi. De unde vine numele lacului Sfânta Ana. Legenda care se leagă de lacul cu cea mai pură apă din Europa

Situat la o altitudine de 950 de metri faţă de nivelul mării, lacul Sfânta Ana este o adevărată minune a naturii. Singurul lac vulcanic din România, se laudă cu cea mai pură apă din Europa. Studiile arată că nivelul concentraţiei de minerale este mai mic decât în apa distilată.

Dincolo de aceste proprietăţi, lacul are şi o legendă interesantă. Se spune că unul dintre bogaţii zonei a ordonat să îi fie aduse 12 fete frumoase care urmau să tragă un car. Printre ele se număra şi o fată pe nume Ana.

Cereji Lazslo, custodele rezervaţiei: „Ana, după o rugăciune spre Dumnezeu, ar fi spus un blestem. Dumnezeu mare să rupă pământul sub noi, să ne scufundăm şi noi, şi acest pământ. Dumnezeu a ascultat, muntele s-a surpat şi din lacrimile fetelor s-a născut un lac curat ca lacrima şi în care dacă te scalzi, Dumnezeu îţi spală păcatele”.

Astăzi, lacul este o destinaţie turistică ideală mai ales în zilele caniculare. Oamenii vin aici să facă plajă şi să se scalde.

La doar câţiva kilometri de lacul Sfânta Ana se află Tinovul Mohoş. Format în cel de-al doilea crater vulcanic din zonă, mlaştina este un habitat interesant din punct de vedere botanic. Acolo creşte roua cerului o plantă carnivoră.

Lacul Sfânta Ana este în apropierea staţiunii Tuşnad din judeţul Harghita. Staţiunea este aproape la jumătatea drumului national 12 care leagă Miercurea Ciuc de Covasna.  

Pe aceeași temă