Sari la conținut

Microfoane retro, piese unicat fabricate de un tânăr din Timișoara

Emil Kindlein e profesor de muzică și are propria lui formație. Dar, spre deosebire de alţi artişti, microfoanele la care cântă el sunt speciale: sunt din argint şi le-a făcut chiar el. Tehnica a învăţat-o de la bunicul său - un bijutier şi ceasornicar celebru în perioada interbelică.

„Orice microfon începe prin a pregăti materialul, argintul după ce este turnat în lingotieră, ajunge la laminor”, explică tânărul.

Până şi şuruburile sunt făcute din argint. Odată ce are toate piesele pe masa de lucru, Emil începe munca.

„Lucrez la un microfon în formă de glonț, e un bullet, are corpul bătut, e un argint patinat. Microfonul are un exterior, o carcasă care este făcută după propriile mele planuri, dar care urmăresc niște forme de microfoane clasice”, continuă Emil Kindlein.

Vreme de patru luni meştereşte la un singur microfon care arată ca cele folosite în prima jumătate a secolului trecut.

Dacă acum majoritatea transmisiunilor se fac cu ajutorul unor microfoane fără fir, în urmă cu optzeci de ani primele relatări la radio s-au făcut la microfoane ca cele confecționate de tânărul artist.

Acurateţea cu care face microfoanele şi faptul că sunt funcţionale i-au convins pe cei de la un festival londonez să le expună.

„Eu eram muzician, mă simt bine ca muzician, mă simt bine în studio (...) atunci ideea de a face niște bijuterii muzicale a mers foarte bine pe tradiția familie noastre”, spune Emil Kindlein.

Pentru un singur microfon sunt folosite 400 de grame de argint. Prețul unei piese unicat poate depăşi patru mii de euro.