Rețeta unui pod rezistent. Studenții români participă la un concurs dedicat construcțiilor din paste

Data publicării:
paste-3

În funcţie de cine le foloseşte, spaghetele pot fi o mâncare delicioasă sau...material de construcţie. 19 studenţi reprezintă România într-un concurs internaţional ce va fi câştigat de echipa care construieşte un pod făcut din paste. Nu unul de jucărie, ci unul capabil să susţină greutăţi de sute de kilograme.

Varianta podului de paste realizat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi-a depăşit limitele, astfel că studenţii o vor lua de la zero, sperând ca următoarea creaţie să fie mai rezistentă. Principala condiţie - calitatea materialelor de construcţie.

Reţeta românească pentru un pod numai bun de introdus în competiţie include trei pachete de paste de calitate, asezonate cu lipici, după necesităţi, iar preparatul final este prezentat pe un şablon de lemn. Totul poate dura şi o săptămână, în funcţie de complexitatea construcţiei.

Podul construit trebuie să nu depăşească un kilogram şi să respecte anumite dimensiuni. Până acum, cea mai bună machetă a studenţilor clujeni a rezistat unei greutăţi de 150 de kilograme. Deloc surprinzător, spun specialiştii. „Ca şi comportament mecanic, seamănă foarte mult cu oțelurile de rezistență înaltă, este un material foarte rigid”, a subliniat Zsongor Gobesz, îndrumător ştiinţific.

Competiţia podurilor de paste datează încă din anii '80, fiind originară din Ungaria. Iniţial se puncta doar aspectul estetic, dar de câtiva ani importantă este rezistenţa construcţiei. Recordul mondial este de 520 de kilograme, iar cea mai bună performanţă a României este 270.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri