Sari la conținut

Românii cumpără haine de lux în valoare de 20 de milioane de euro

Românii iubesc luxul, fie că e vorba de mașini, de ceasuri, de bijuterii sau chiar de articole vestimentare. De exemplu, un costum de lux poate costa 6.500 de lei, iar ținuta completă costă de la 15.000 de lei în sus.

Unora nici nu le trece prin gând că ar putea da atâţea bani pe îmbrăcăminte, însă pentru cei peste zece mii de români cu averi care depăşesc un milion de dolari, hainele de lux sunt ceva firesc. Dintre aceştia, câteva sute preferă costumele personalizate. Julia Kristensen și-a deschis primul astfel business în Romania, în urmă cu 18 ani.

Peste 500 de clienţi fac la comandă. Este cam 1.500 de euro (n. r. costumul), fără opţiuni. După care există opţiuni, asta înseamnă personalizare”, spune Julia Kristensen.

Iar acest lucru poate creşte de câteva ori preţul final. Însă mulţi români preferă să meargă la Paris sau la Milano pentru cumpărături.

S-a dus la Milano, şi ce? A cumpărat un costum, dar el trebuie ajustat. Orice costum bun trebuie să fie ajustat. Credeţi-mă, am 18 ani în această afacere, nu există om care cumpără fără ajustare”, spune Julia Kristensen.

Nu toată lumea este la fel de pretenţioasă, mai ales că oferta locală este destul de bogată, iar temele de inspiraţie din colecţiile de primăvară-vară sunt diverse.

Românii cheltuiesc în fiecare an 20 de milioane de euro numai pe haine de lux. Chiar şi aşa, este puţin dacă ne comparăm cu Franţa, unde piaţa produselor de lux este estimată la 15 miliarde de euro.