Salina Praid îşi redeschide azi porţile. Intrarea publicului e gratuită în prima zi

Data publicării:
salina praid - 3654211-Mediafax Foto-Mircea Rosca-1

Salina Praid, închisă săptămâna trecută din cauza unui incendiu în subteran, îşi redeschide astăzi porţile pentru public, intrarea fiind gratuită în prima zi. Măsurătorile efectuate de specialişti confirmă că aerul din baza de tratament şi de vizitare nu este viciat.

 

Potrivit directorului salinei, Seprodi Zoltan, măsurătorile au fost efectuate de o echipă de experţi de la un institut de cercetare din Petroşani, care, de altfel, a monitorizat zilnic, în ultima săptămână, calitatea aerului, din punct de vedere al concentraţiei noxelor.

"Aerul este corespunzător standardelor solicitate, nu mai conţine noxe, aşa că joi, la ora 9:00, deschidem salina. Mai există încă miros de fum, dar nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea vizitatorilor. Am spălat toată salina şi acum este pregătită pentru turişti şi bolnavii care vin la baza de tratament", a spus Seprodi Zoltan.

Mirosul de fum încă persistă

Acesta a adăugat că vizitatorii vor fi avertizaţi, la casele de bilete, despre existenţa mirosului de fum în subteran şi că speră ca acesta să se elimine în totalitate în următoarele două - trei zile.

Incendiul nu a produs pagube, iar defecţiunile la reţeaua de ventilare a minei, unde s-a produs scurtcircuitul electric, responsabil de producerea focului săptămâna trecută, au fost remediate.

Marţea trecută, la salina Praid a avut loc un incendiu, sute de persoane au fost evacuate, după ce în zona de vizitare şi tratament s-a infiltrat fum.

După evacuarea vizitatorilor, salvatorii de la mina Praid au intrat în subteran şi au depistat un incendiu izbucnit într-o galerie părăsită, cu două etaje mai jos faţă de zona de vizitare şi de tratament, la o adâncime de aproximativ două sute de metri de suprafaţă, care se manifesta pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi de lemn, grinzi şi planşeul de protecţie a galeriei.

Iniţial, s-a intervenit cu stingătoare, întrucât gabaritul autospecialelor nu a permis accesul lor în galerii, ulterior fiind achiziţionată o conductă cu lungimea de un kilometru, cu ajutorul căreia s-a făcut alimentarea de la o sursă de apă din subteran, inundându-se zona focarului.

Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric produs la instalaţia de ventilare a minei, el fiind lichidat după o intervenţie desfăşurată în condiţii foarte dificile, care a durat aproximativ 12 ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri