Sari la conținut

Situaţia se complică pe Downing Street

Situaţia se complică la Londra, pe Downing Street, acolo unde războiul felin dintre Larry, motanul de la reşedinţa premierului Theresa May, şi Palmerston, motanul Ministerului de Externe, a trecut printr-un nou episod violent săptămâna aceasta.

Între timp, Ministerul de Finanţe, care are sediul în aceeaşi clădire cu cel de Externe, vizavi de Downing Street, 10, şi-a luat şi el un motan. Are 18 luni şi a fost găsit rătăcind pe străzile Londrei. A fost salvat de voluntarii de la adăpostul Battersea şi acum a primit funcţia oficială de „Vânător-şef de şoareci” al Trezoreriei. Instituţia condusă de vicepremierul Phillip Hammond are o veche problemă cu rozătoarele şi a hotărât la sfârşitul lunii iulie să ia exemplul vecinilor de la Externe şi de la reşedinţa şefei guvernului britanic.

Noul motan din Downing Street a fost botezat Gladstone. William Ewart Gladstone (1809 - 1898) a fost de patru ori premier al Regatului Unit. În total, a condus guvernul de la Londra 13 ani, un record încă neegalat. De asemenea, a fost şi cel mai în vârstă premier britanic din istorie: a renunţat la funcţie la 84 de ani.

În ceea ce-l priveşte pe motanul Gladstone, acesta încă se obişnuieşte cu holurile pe care îşi va desfăşura activitatea şi nu a fost până acum lăsat să iasă din clădire şi să facă cunoştinţă cu vecinii. Are, evident, un cont de Twitter.

 

Personalul de la biroului premierului i-a dezvălui lui Steve Back, un fotoreporter al cărui loc de muncă este zona în care se concentrează puterea de decizie a Guvernului de la Londra, că încă un motan ar putea fi adus. După câte se pare, sunt şoareci şi la locul de muncă al Theresei May.

Viitorul locatar din Downing Street va primi numele de Cromwell. Oliver Cromwell (1599 – 1658) a fost membru al Parlamentului şi a condus Războiul Civil din Anglia care a dus la înlăturarea de pe tron a regelui Charles I. A devenit Lord protector al Comunităţii Angliei, Scoţiei şi Irlandei. În 1960, la doi după moartea sa, a fost reinstaurată monarhia.

Cei doi noi locatari vin pe Downing Street în plin conflict. Larry, veteranul care locuieşte din 2011 în reşedinţa premierilor, şi Palmerston, motanul instalat în primăvară peste drum, la Ministerul de Externe, s-au bătut din nou, la doar câteva zile după o ciocnire violentă. Cel mai „ciufulit” a plecat acasă Larry, care şi-a pierdut zgarda. A apărut după două zile cu una nouă.

Motanii din Downing Street au devenit nu doar un subiect preferat al presei de la Loondra, ci şi o atracţie turistică.