Sari la conținut

Ultimul descendent al familiei Bellu

Ultimul descendent al familiei Bellu

Familia Bellu este cunoscută astăzi mai ales datorită celui mai mare cimitir din Bucureşti care-i poartă numele și a unui conac de la Urlați. Puţini ştiu însă ce moştenire au lăsat României...

Academician Dan Berindei: „O familie care şi-a dovedit o extraordinară tărie, o extraordinară capacitate de a face faţă vieţii şi necesităţilor, pentru ca buna lor stare să crească neîncetat.”

Membrii familiei Bellu dețineau titluri de baron, funcții importante și averi considerabile. Au fost, în același timp, generoși. Barbu Bellu, de exemplu, a donat 6 hectare de teren pe uliţa Şerban Vodă, pentru a se construi acolo un loc de veci.

Paul Filip - cronicarul cimitirului Bellu: „Cimitirul Bellu este considerat de toată lumea Panteonul Naţional al României, pentru că aici sunt înmormântaţi cei mai iluştri reprezentanţi ai societăţii româneşti. ”

O altă mărturie a generozitatii familiei Bellu se află la Urlaţi, în judeţul Prahova. Alexandru, nepot al lui Barbu, a fost avocat, colecționar de arta și unul dintre primii fotografi din România. Viziunea sa artistică se găsește astăzi în fiecare încăpere din conac, care a devenit, între timp, muzeu.

Gabriela Nicolau - muzeograf „Conacul Bellu": „Toate aceste opere necunoscute încă publicului din ţara noastră, atmosfera din această casă te leagă, este ceva mai presus de puterea unui om de a înţelege.”

Nu ratați duminică, de la 17:30, la Bonton, un interviu în exclusivitate cu ultimul descendent din România al familiei, fiul baronului Radu Bellu.

Radu Bellu Spătaru - urmaș al familiei Bellu: „Eu sper că ei rămân în istorie.”