Sari la conținut

Vacanță specială pentru dependenții de dializă

Nicu Despa face dializă de peste 14 ani, iar de aproape 11 ani, în urma unui accident, a rămas fără vedere. Nu s-a lăsat descurajat. Mai întâi, a învățat să lucreze la calculator, iar apoi şi-a descoperit pasiunea pentru origami.

Nicu Despa: „Întotdeauna am fost omul care vreau să găsesc și altă modalitate prin care să-mi motivez viața, să merg înainte”.

Pentru sărbătorile pe care le petrece alături de alţi dependenţi de dializă, Nicu Despa a creat, din hârtie, un brad de Crăciun și un Moș Crăciun.

Nicu Despa: „Bradul acesta care este lângă noi , am muncit aproape zece luni de zile non stop, au intrat 44 de mii piese iar la moș tot la fel zece luni și ceva în care au intrat 61.000 de piese”.

Alţi 49 de tineri şi-au Petrecut Revelionul în tabăra specială de la Cluj-Napoca, la fel ca în ultimii câţiva ani.

„Mi-am făcut foarte mulți prieteni și mie îmi plac prietenii și tabăra asta pentru mine e o familie”, spune o fată.

Emanuel Ungureanu, Fondatorul Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”: „Ce e mai important în această tabără este că oamenii plâng și râd, este o combinație indispensabilă în condițiile unei boli în care viața atârnă de un fir de ață”.

Pe tot parcursul celor șapte zile, participanții au un program bine stabilit, care inmclude şi orele necesare pentru ca fiecare dintre ei să facă dializă. Rămâne suficient timp pe care să-l petreacă împreună sau în care să viziteze unele puncte turistice din Cluj.

Pe aceeași temă