(P) Citește gratuit știrile din ultimii 200 de ani

Data actualizării: Data publicării:
cover

Digiteca Arcanum este spațiul digital în care trecutul și prezentul se întâlnesc într-o împletire a tehnologiei și a paginilor pe care amprentele înaintașilor încă pot fi citite. Asta nu înseamnă altceva decât că în baza noastră de date se pot găsi ziare și reviste digitalizate, ce pot fi accesate cu nici mai mult, nici mai puțin decât un click. Poate e o ușoară exagerare, însă nu e deloc complicat să descoperi singur care este Adevărul, mai ales că până în 15 octombrie Digiteca Arcanum poate fi accesată gratuit.

Trăim în vremea în care a fi un om informat este o necesitate. Iar cantitatea de informație care se perindă în jurul nostru pare uneori copleșitoare. Cum alegem și cum filtrăm ceea ce ne este util? Probabil că atunci când ne dorim să aflăm o noutate, deja știm încotro să ne îndreptăm. Doar avem atât site-uri, cât și canale TV preferate. Dar ce ai zice de ceva diferit? Ce ai zice dacă ai avea posibilitatea să descoperi știri de acum aproximativ 200 de ani? Să poți face comparații între sistemul politic actual și cel de odinioară, să vezi cum erau urmate trendurile în trecut, să observi tendințele literare și artistice din anumite perioade, să asiști la evenimente sportive? Toate acestea, dar și multe altele, sunt disponibile prin intermediul bazei de date Digiteca Arcanum.

Ce este Digiteca Arcanum?

Este locul în care peste 51 de milioane de pagini digitalizate stau laolaltă pentru a rămâne martori ai istoriei. Baza de date, în ciuda numărului mare de documente pe care le conține, poate fi utilizată extrem de ușor. Căutările se pot efectua după cuvinte-cheie, iar rezultatele vor apărea numaidecât. Dacă nu ești mulțumit de ceea ce ai obținut, ai posibilitatea de a filtra rezultatele în funcție de dată, loc, titlu ori autor pentru a obține informații mai precise. Există chiar și posibilitatea de a căuta pornind de la o fotografie. Căutarea facială permite introducerea în sistem a unei fotografii, iar inteligența artificială răsfoiește toate paginile pentru a găsi imagini similare.

Dar să mai revenim puțin la ziarele și revistele noastre. Accesând Digiteca Arcanum ai posibilitatea să faci o călătorie în timp. Poți vedea publicații scrise în alfabet chirilic – „Zimbrul”, „Telegraful Român” – fără să îți faci griji că nu cunoști acest tip de scriere. Ne-am ocupat și de partea aceasta, dezvoltând un soft care să îți vină în ajutor. Selectezi porțiuni de text, copiezi, le așezi într-un document, iar rezultatul va fi unul în alfabetul latin. După ce descoperi lumea publicațiilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, e timpul să te îndrepți spre actualitatea ce îți este mai familiară. Iar dacă faci parte dintre cei care Dimineața nu își beau doar cafeaua, ci își iau și doza de informații e cu atât mai bine. Digiteca Arcanum te ajută să fii la curent cu ce s-a scris în presă de-a lungul vremii.

Una peste alta, despre Digiteca Arcanum se poate spune că este realizată în așa fel încât să te pună la doar câteva clickuri distanță de o călătorie spre munți de informație. Mai mult decât atât, vei vedea că nu este deloc greu să cercetezi colecția digitală pe care o punem la dispoziția ta. Probabil că niciodată nu a fost mai ușor să ai acces la un volum atât de mare de informații înregistrate de-a lungul ultimelor trei secole. Așa că te invităm să accesezi gratuit, până în 15 octombrie, toate ziarele și revistele ce se găsesc în baza noastră de date!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri